Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Venezuela

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek  'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 9 oktober 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Venezuela dient waakzaamheid te worden betracht.

Alle niet-essentiële reizen in de grensgebieden met Colombia worden ontraden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Politieke demonstraties kunnen zich op elk moment in de grote steden voordoen en leiden tot plaatselijk straatgeweld, waarbij soms doden vallen. U wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden. Veel Venezolanen dragen wapens en ook de politie is doorgaans zwaar bewapend. U dient zich vooraf goed te informeren over de veiligheidssituatie in de plaatsen die u wilt gaan bezoeken.

Algemeen
In de hal van de luchthaven Simon Bolivar (Maiquetía, bij Caracas) worden aankomende buitenlanders vaak aangesproken door soms zeer opdringerige ronselaars die vervoer naar de stad aanbieden. Zij leiden argeloze reizigers naar vervoermiddelen, bestuurd door hun handlangers, die soms de passagiers onderweg bedreigen en beroven. U wordt aangeraden de ronselaars te negeren en taxi buiten de aankomsthal te zoeken. In de aankomsthal zelf vindt u tevens een taxistand waar u op een veilige manier een taxi kunt regelen.

Op de luchthaven Maiquetía staan zwarte taxi’s, type Ford Explorer, met gele stickers op de zijkant, die als relatief betrouwbaar kunnen worden beschouwd. Ook de witte taxi’s met geel-zwarte blokband kunnen doorgaans als veilig worden beschouwd. Taxi’s hebben geen meter, dus u wordt geadviseerd vooraf een prijs af te spreken. Het is verstandig u te laten afhalen door bijvoorbeeld een taxi of busje van het hotel waar u gaat logeren, of door bekenden. De taxidiensten bij de grotere winkelcentra zijn doorgaans betrouwbaar.

Cycloonseizoen
Venezuela bevindt zich net buiten de zone van de cyclonen die het Caraïbisch gebied jaarlijks treffen. Echter, tijdens het regenseizoen (van mei tot november) kunnen de noordelijke kusten van Venezuela, met inbegrip van Isla Margarita en de archipel van Los Roques, door de staarten van deze cyclonen worden getroffen (tropische stormen en regenbuien). Tijdens het regenseizoen is er in de heuvels en bergen een verhoogd risico op aardverschuivingen. Hierdoor kunnen wegen wegspoelen.
In en nabij Venezuela komen aardbevingen voor.
Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Venezuela wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Venezuela geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Op vliegvelden wordt scherp gecontroleerd op drugs. Bij controle door de douaneautoriteiten en Guardia Nacional is het raadzaam een coöperatieve houding aan te nemen. De gevangenissen in Venezuela zijn overvol en gevaarlijk: soms vinden vuurgevechten binnen de gevangenissen plaats, waarbij gewonden en doden te betreuren zijn. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Venezuela seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Venezuela kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Venezuela geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Venezuela kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Caracas.

Voor algemene reisinformatie en tips wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Het aantal gevallen van zware criminaliteit, bijvoorbeeld roofovervallen met geweld, waarbij soms doden vallen, is hoog. In grote steden worden veel overvallen gepleegd door gewapende criminelen op motoren. Slachtoffers worden veelal van te voren uitgekozen. Reizigers lopen extra risico’s als met het openbaar vervoer wordt gereisd of als men gaat liften of fietsen.Beroving en ontvoering van reizigers door criminelen, die zich bijvoorbeeld als taxichauffeurs voordoen, komen regelmatig voor. Hoewel de metro in Caracas een redelijk veilig transportmiddel is, vinden ook daar regelmatig berovingen plaats. Dit geldt ook voor (tour)bussen.

Diefstal van persoonlijke bezittingen en auto’s onder bedreiging van vuurwapens komt herhaaldelijk voor. Aangeraden wordt in het openbaar geen dure horloges en/of sieraden te dragen. Als ook andere dure gebruiksvoorwerpen, zoals bijvoorbeeld gsm toestellen, in het openbaar zo weinig mogelijk te gebruiken. Verzet bieden bij een overval of beroving wordt ontraden, omdat dit veelal leidt tot het gebruik van vuurwapens en daarmee tot verhoogde risico’s voor het slachtoffer. Als u daarentegen de gevraagde bezittingen direct afstaat, wordt doorgaans geen geweld gebruikt.

Ontvoeringen van het type ‘express kidnapping’ (ontvoering voor onmiddellijk financieel gewin) komen voor. Slachtoffers worden gewoonlijk vooraf geïdentificeerd. Ook toeristen kunnen het slachtoffer worden van ontvoeringen. Aangeraden wordt de omgeving altijd goed in de gaten te blijven houden en het gevaar niet op te zoeken.

Onveilige gebieden
In het gehele land en met name in de grote steden zoals Carácas en Porlamar is het risico van berovingen onder bedreiging van een vuurwapen - vooral na zonsondergang - groot. Tevens komt het voor dat pleziervaartuigen (zeiljachten) die voor anker liggen, worden overvallen. Het wordt afgeraden de volkswijken (de zogenaamde barrios of ranchos) in en rondom de grotere steden te bezoeken, in verband met zware criminaliteit door georganiseerde bendes.

In het algemeen geldt voor het gehele land dat na zonsondergang waakzaamheid is geboden.

Alle niet-essentiële reizen in de grensgebieden met Colombia worden ontraden. De voortdurende spanning in de grensgebieden met Colombia maakt deze streken extra gevaarlijk, ook met het oog op ontvoering. Afgezien van de aanwezigheid van zwaar bewapende Colombiaanse guerrillastrijders vormt de toenemende drugshandel en de daaraan gerelateerde zware criminaliteit, zoals ontvoeringen, onderlinge afrekeningen etc., een extra reden die gebieden te mijden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen