Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Vanuatu

Extra waakzaamheid betrachten

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualieit' en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 24 mei 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Vanuatu wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten in verband met een toename van de criminaliteit, met name gewelddadige inbraken, overvallen en verkrachtingen. Tevens wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen

Vanuatu ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

Vanuatu ligt in de zogenaamde ‘ring of fire’. Er worden dus regelmatig seismische en vulkanische activiteiten waargenomen. Sinds november 2005 zijn er meer dan 40 aardbevingen waargenomen. In de plaatsen Mount Marum en Mount Yasur zijn het afgelopen jaar vulkanische activiteiten waargenomen.

In Vanuatu kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service: http://www.hewsweb.org/storms/ of op de website van het lokale Meteorological Office: http://www.met.gov.fj of http://severe.worldweather.org/.

Gezondheidssituatie
De medische faciliteiten in Vanuatu zijn zeer beperkt en voor medische behandeling ter plaatse wordt vaak contante betaling verwacht. Medische evacuatie (naar Australië of Nieuw Zeeland) zal in geval van een ernstige ziekte of ongeval noodzakelijk zijn. Met het afsluiten van een reisverzekering dient u hier rekening mee te houden.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Vanuatu wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Vanatua is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Vanuatu seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Vanuatu kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Vanuatu geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Homoseksualiteit is niet illegaal in Vanuatu. Echter, openlijke uitingen van homoseksueel gedrag kan door de lokale bevolking als aanstootgevend worden beschouwd. U wordt geadviseerd zich terughoudend te uiten en op te stellen.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Vanuatu kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade te Canberra: http://australie.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt u geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Ondanks dat de criminaliteit niet hoog is in Vanuatu, worden reizigers geadviseerd extra waakzaam te zijn. Er is een toename geconstateerd van gewelddadige overvallen, verkrachtingen en inbraken. U wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden.
Met name vrouwen worden geadviseerd vooral ’s nachts niet alleen over straat te gaan.

Onveilige gebieden
Momenteel geen bijzonderheden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen