Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Thailand

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubriek 'Actualiteiten’ en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 24 april 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
De politieke situatie is momenteel relatief stabiel maar de mogelijkheid van politieke onrust blijft bestaan. Reizigers wordt aangeraden samenscholingen en demonstraties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele politieke ontwikkelingen.

Vanwege de slechte veiligheidssituatie worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de vier zuidelijke provincies Yale, Narathiwat, Pattani en Songkhla. En in de provincie Sisaket bij de grens met Cambodja waar een risico blijft bestaan op schermutselingen tussen de Thaise en Cambodjaanse legers rondom de Preah Vihear tempel (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Zware stormen en ernstige overstromingen kunnen zonder waarschuwing voorkomen in Thailand, vooral tijdens het regenseizoen dat loopt van mei tot oktober, maar soms ook buiten deze periode. Problemen met transportverbindingen, elektriciteit en communicatielijnen komen geregeld voor in geval van extreem weer en u wordt zodoende geadviseerd steeds goed bij uw reisagent, hotel, hostel en lokale autoriteiten te informeren wat de laatste ontwikkelingen en hun aanwijzingen zijn. U wordt tevens aangeraden de Engelstalige media en weerberichten te volgen en de website te raadplegen van de Thai Meteorological Department (www.tmd.go.th/en/).

Algemeen
In Thailand vallen relatief veel dodelijke verkeersslachtoffers. Het zelf besturen van motoren of het nemen van brommertaxi’s wordt ontraden. Huurmotoren en bromfietsen zijn, uitzonderingen daargelaten, niet verzekerd.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Thailand wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen:  www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In tegenstelling tot Nederland kent Thailand geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Vermijd daarom ieder contact met drugs, inclusief de in Nederland gedoogde zogenaamde soft drugs. Drugsbezit leidt tot zeer lange gevangenisstraffen (tot levenslang en zelfs de doodstraf). Ook het roken van hasjiesj is in Thailand strafbaar. Ook andere (relatief kleine) vergrijpen worden vaak met hoge gevangenisstraffen bestraft. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Thailand seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. Thailand kent een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Thailand geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Thailand kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Bangkok: http://thailand.nlambassade.org/. Via deze website kunt u zich desgewenst registreren, zodat u in geval van een noodsituatie door de ambassade bereikt kunt worden.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Ook voor Thailand geldt dat u wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij een bezoek aan openbare ruimtes waar grote groepen westerse toeristen bijeen komen.

Zware criminaliteit
Toeristen op Phuket, Pattaya en Koh Samui moeten oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld jetski’s en scooters. Daarbij wordt vaak het paspoort of rijbewijs als onderpand ingenomen. Na afloop beweert de verhuurder dat er schade is gemaakt waarna de documenten pas tegen betaling van excessief hoge bedragen worden teruggegeven. In opkomst is het verschijnsel dat (niet verzekerde) bromfietsen worden verhuurd om dan dezelfde avond weer te worden gestolen door handlangers van de verhuurder; waarna de huurder gedwongen wordt om de nieuwprijs te betalen. Fysieke intimidaties worden daarbij helaas niet geschuwd.

Ook komt het regelmatig voor dat samenspel plaats vindt tussen kleine drugshandelaren en in burger geklede politie agenten op stranden waar veel jongeren komen. Drugs worden verkocht waarna arrestatie en in hechtenis name volgen met inname van paspoort. Vrijlating vindt pas plaats na betaling van extreem hoge borg waar een ‘fixer’ als tussenpersoon optreedt. Allen zijn bij het complot betrokken. Indien u het slachtoffer bent van een misdrijf kunt u contact opnemen met de toeristenpolitie op telefoonnummer 1155.

Onveilige gebieden
Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in de vier provincies Yala, Narathiwat, Pattani en Songkhla. Sinds januari 2004 vinden in deze provincies regelmatig aanslagen plaats. Het gaat daarbij om bomaanslagen, brandstichting en gerichte moordaanslagen. De aanslagen zijn voornamelijk gericht tegen Thaise gezagsdragers, maar in toenemende mate zijn ook burgers het slachtoffer geworden. Vanaf begin 2011 is de intensiteit van de aanslagen toegenomen en vallen er bijna dagelijks (dodelijke) slachtoffers. Sinds het geweld in 2004 in Zuid-Thailand is opgelaaid zijn meer dan 4.000 mensen omgekomen, waaronder een klein aantal buitenlanders. Treinreizen in de zuidelijke provincies worden ontraden.

Naar aanleiding van de spanningen met Cambodja over de internationale begrenzing tussen beide landen rondom onder meer de tempel Preah Vihear worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de provincie Sisaket. Begin februari 2011 braken in het gebied rondom Preah Vihear in de provincie Sisaket gevechten uit tussen de Thaise en Cambodjaanse legers waarbij zowel burgers als militairen zijn omgekomen. Eind mei 2011 hebben ook gevechten plaats gevonden rondom twee andere tempels in de provincie Surin, waarbij aan beide kanten wederom een aantal doden is gevallen. De situatie blijft gespannen.

De situatie langs de noordelijke en noordwestelijke Thaise grens met Myanmar/Birma kan onrustig zijn door sporadische gevechten tussen het Birmese leger en gewapende etnische groepen waardoor grensovergangen tussen beide landen gesloten kunnen zijn. Het (ter plaatse) inwinnen van actuele informatie wordt aanbevolen.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen