Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Tanzania

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 22 oktober 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in de omgeving van vluchtelingenkampen in de regio Kigoma (weg Kasulu-Kabondo) het noordwesten van Tanzania en aan de grenzen van Rwanda en Burundi.

Bij reizen in de rest van Tanzania en op Zanzibar (de eilanden Unguja en Pemba) wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Er doen zich geregeld (kortdurende) ontvoeringen voor van buitenlandse toeristen door georganiseerde groepen die hiervoor (al dan niet ongemarkeerde) taxi’s gebruiken. Gedupeerden worden, veelal bij bus- of treinstations, ferry-aanlegplaatsen of taxistandplaatsen bij hotels in een taxi gelokt. Vaak onder dreiging van geweld worden zij enkele uren in de taxi rondgereden en gedwongen op verschillende locaties met bank/creditcard geld op te nemen

In de Indische oceaan voor de kust van Tanzania zijn piraten actief. Het risico om gekaapt te worden is behalve voor commerciële vaart ook voor particuliere zeiljachten zeer hoog. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Op Zanzibar (met name Unguja) zijn sinds mei 2012 meerdere demonstraties uitgelopen op geweld. Gebouwen zijn beschadigd of in brand gestoken en ook op straat zijn brandjes gesticht. Voor zover bekend is in deze gevallen geen sprake geweest van geweld tegen toeristen.

Sinds 14 oktober 2012 is het ook onrustig op het vasteland. Incidenten kunnen leiden tot demonstraties met gebruik van geweld.
U wordt geadviseerd in geheel Tanzania demonstraties en politieke bijeenkomsten te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen.

Algemeen
In Tanzania wordt veelvuldig gebruik gemaakt van kleine vliegtuigen om de grote afstanden te overbruggen. Het is aan te raden om met gerenommeerde chartermaatschappij te vliegen, omdat er relatief meer ongelukken voorkomen met kleine vliegtuigen.

Ook wordt veel gereisd per veerboot, met name naar Unguja en Pemba. In het afgelopen jaar hebben twee grote ongelukken plaatsgevonden met veerboten die, waarschijnlijk mede als gevolg van overbeladen, zijn gezonken, met vele doden tot gevolg. Opdringerige, informele ticketverkopers trachten toeristen bij de vertrekpier van de ferry’s tot aanschaf van tickets bij specifieke loketten te verleiden. Als u met een ferry reist, wordt u geadviseerd tevoren informatie in te winnen over betrouwbare veerbootmaatschappijen, die gebruik maken van elektronische registratie van passagiers. Het is verstandig vooraf uw ticket te kopen en niet op het laatste moment.

Tanzania ligt op een actieve breuklijn die zich uitstrekt van het noorden in het land tot in het zuiden. Aardbevingen kunnen een voorteken zijn van vulkanische activiteiten rond de vulkaan Lengai. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Tanzania wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Tanzania is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Tanzania seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Tanzania kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Tanzania geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Tanzania kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam: http://tanzania.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In de landen in de hoorn en aan de oostkust van Afrika, inclusief Tanzania en Zanzibar (de eilanden Unguja en Pemba) bestaat een verhoogde dreiging voor terroristische aanslagen. U dient zich tevens bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Het is belangrijk - ook op vliegvelden - waakzaamheid te betrachten.

Zware criminaliteit
De criminaliteit in Tanzania is aan het toenemen, met name in Dar es Salaam en in de Arusha regio. Alhoewel deze criminaliteit niet specifiek tegen buitenlanders is gericht zijn er in het verleden ook buitenlanders slachtoffer geworden van gewapende overvallen. U wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten wanneer u gebruik maakt van het openbaar vervoer (zie ook de rubriek ‘Actualiteiten', 'Algemeen’ en ‘Onveilige gebieden’) en wanneer u zich op stille stranden of in afgelegen gebieden bevindt. Ook wanneer u zelf rijdt blijft waakzaamheid geboden en is het raadzaam om altijd uw autodeuren gesloten te houden. Bij (gewapende) overvallen wordt u geadviseerd zich niet te verzetten.

Onveilige gebieden
Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in de omgeving van vluchtelingenkampen in het noordwesten van Tanzania en aan de grenzen van Rwanda en Burundi. De vluchtelingenkampen liggen bij Kasulu. De weg van Kigoma naar Kasulu en Kibondo is onveilig vanwege regelmatige overvallen en rondom de vluchtelingenkampen is sprake van verhoogde criminaliteit. Indien u reist wordt u geadviseerd te reizen na zonsopgang ( 9 uur) en ruim voor zonsondergang ( tot 4 uur ‘s middags).

De verkeersveiligheid op de openbare wegen in Tanzania is slecht. Indien u zelf rijdt wordt u aangeraden defensief te rijden. Er vinden regelmatig zeer ernstige busongelukken plaats met vele doden. U wordt aangeraden na zonsondergang geen gebruik te maken van de openbare wegen buiten de bebouwde kom. Op de overige wegen wordt u in de avonduren aangeraden waakzaamheid te betrachten in verband met het ontbreken van straatverlichting en de vele grote kuilen in de wegen.

Zie ook de rubriek 'Actualiteiten'.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen