Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Spanje

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Terrorisme' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 19 oktober 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Spanje wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen
In Spanje komen jaarlijks bosbranden voor. Vooral in de zomermaanden kunnen bosbranden veel schade aanrichten. Laat u goed informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen naar een door een bosbrand geteisterd of bedreigd gebied.

De Canarische eilanden liggen in een aardbeving gevoelig gebied. Redelijke aardschokken kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op www.diarioelhierro.es en www.emergenciaselhierro.org.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Spanje wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Spanje geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Spanje seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Spanje kennen een zeer strikt vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Spanje geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Spanje kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Madrid: http://spanje.nlvertegenwoordigingen.org/

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

De dreiging van de terroristische organisatie ETA, die streeft naar een onafhankelijk Baskenland, is de laatste jaren afgenomen.

Zware criminaliteit
Zware criminaliteit komt voor. De criminaliteit is onder andere gericht op inbraken, al dan niet met geweld, en drugshandel met het oog op gebruik en doorvoer.

Op autosnelwegen wordt u aangeraden waakzaamheid te betrachten voor diefstal door criminelen en psuedo (nep)agenten. Het komt voor dat trucs worden toegepast om u te laten stoppen (en daarna te beroven) zoals het aan de achterzijde tegen de auto aanrijden of een voorwerp tegen de auto werpen. Wees alert op personen die u gebaren te stoppen omdat er iets niet met uw auto in orde zou zijn. Het is verstandig om in dat geval door te rijden en om meteen de Spaanse verkeerspolitie (Dirección General del Tráfico) te bellen. Die is bereikbaar via tel. 900 12 35 05 (24 uur per dag) of via de noodnummers Guardia Civil 062 en Policia 112. Laat aan personen buiten de auto ook duidelijk zien dat u telefoneert. Geef aan de politie het kentekennummer van de auto en uw locatie door en maak eventueel ook een foto van de auto met het kenteken. Vraag telefonisch om advies.

Indien u wilt stoppen om eventuele schade aan auto te controleren, wacht dan totdat u een veilige plaats bereikt, waar ook andere auto's aanwezig zijn (b.v. benzinestation). Als de personen of (nep)agenten u volgen vergrendel bij stilstand dan meteen de autodeuren en houdt de raampjes gesloten. Laat aan eventuele nepagenten uw paspoort of rijbewijs door het raampje zien en houdt telefonisch contact met de politie, volg hun aanwijzingen op.

Onveilige gebieden
Momenteel geen bijzonderheden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen