Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Sierra Leone

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en zijn de overige rubrieken gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 20 april 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In Sierra Leone worden alle niet-essentiële reizen ontraden in de grensgebieden met Guinée en Liberia (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

In de overige gebieden van Sierra Leone wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, in het bijzonder bij reizen buiten Freetown. Tevens wordt geadviseerd politieke manifestaties, demonstraties en samenscholingen te mijden.

Algemeen
De infrastructuur van het land is slecht. Het wegennet is beperkt en van slechte kwaliteit. Wegen zijn onverlicht, mede door problemen met de elektriciteitsvoorziening. Dit wordt nog verergerd gedurende het regenseizoen, dat van mei tot november loopt. Geadviseerd wordt na zonsondergang niet te reizen.

Op de internationale luchthaven Lungi, die door een brede baai wordt gescheiden van de hoofdstad Freetown, is begin juni 2007 één van de helikopters van een shuttledienst verongelukt. Ofschoon nog steeds druk gebruik wordt gemaakt van helikopter shuttles, waarmee van Lungi naar Freetown kan worden gevlogen, wordt reizigers geadviseerd gebruik te maken van andere vervoersmiddelen over het water of over de weg. Echter ook vervoersmiddelen zoals auto, hovercraft, veerpont en watertaxi garanderen geen veilige overtocht.
Geadviseerd wordt niet in het donker te reizen. In Lungi is het mogelijk in een hotel te overnachten, zodat de volgende dag veiliger overdag kan worden gereisd.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Sierra Leone wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Sierra Leone seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Sierra Leone kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Sierra Leone geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Nederland beschikt niet over een consulaat in Sierra Leone. Nederlanders, die van plan zijn zich in Sierra Leone te vestigen of daar voor langer dan 3 maanden te verblijven, wordt aangeraden hun contactadres en verblijfadres direct bij aankomst te melden aan de Consular Section van de Britse High Commission te Freetown. Deze is gevestigd aan de 6, Spur Road, in Freetown; tel.: 00-232-22-232961/232563/232565; fax: 00-232-22-228169/232070; Email: freetown.consular.enquiries@fco.gov.uk. De website van de British High Commission in Freetown is www.ukinsierraleone.fco.gov.uk.
Daarnaast wordt aangeraden zich per e-mail te registreren bij de Nederlandse Ambassade in Dakar, Senegal (tel.: 00-221- 33 849 0360; 00-221-33 849 0345; fax: 00-221-33 821 7084; Email: dak-ca@minbuza.nl). Een registratieformulier kan worden gedownload van de website www.nlambassadedakar.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
De grote armoede in Sierra Leone werkt criminaliteit in de hand. Gewapende overvallen komen voor.

De vele ex-strijders uit de burgeroorlog en het grote probleem van de jeugdwerkloosheid vormen een dreiging voor de veiligheidssituatie in het land. Corruptie is wijd verbreid.

Onveilige gebieden
Politie en/of leger zijn in alle gebieden van Sierra Leone gestationeerd.

In verband met de instabiele situatie in Guinée worden alle niet-essentiële reizen ontraden naar het grensgebied met dit land. Hetzelfde geldt voor het grensgebied met Liberia, dat zich eveneens herstelt van een langdurig en bloedig conflict.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen