Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Salomonseilanden

Extra waakzaamheid betrachten

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en zijn alle andere rubrieken gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 19 januari 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen op de Salomonseilanden wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Er wordt extra waakzaamheid geadviseerd in de “Burns Creek”, “White River”, “Borderline”-omgeving in Honiara, in Guadalcanal en op het eiland Malaita. Reizigers wordt geadviseerd niet alleen naar deze bestemmingen te reizen (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen
Het cyclonenseizoen op de Salomonseilanden loopt normaal van november tot en met april, maar buiten deze periode kunnen ook tropische stormen en cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

De Salomonseilanden liggen in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie
De medische faciliteiten op de Salomonseilanden zijn zeer beperkt. Met name in de binnenlanden is medische hulp nauwelijks beschikbaar. Overbrenging naar een ander land kan in geval van ernstige ziekte of ongeval noodzakelijk zijn. Met het afsluiten van een reisverzekering dient u hier rekening mee te houden.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in op Salomonseilanden wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen..

Net als in Nederland worden op de Salomonseilanden seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van de Salomonseilanden kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing op de Salomonseilanden geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In tegenstelling tot Nederland kent men op de Salomonseilanden geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge gevangenisstraffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Homosexualiteit is op de Salomonseilanden strafbaar. U wordt geadviseerd zich terughoudend op te stellen en te uiten.

Aanvullende informatie inzake een verblijf op de Salomonseilanden kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade te Canberra: australie.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Vooral in Honiara is sprake van hoge criminaliteit, ook tegen buitenlanders. Dit gaat soms gepaard met geweld, onder andere in de vorm van berovingen, aanslagen op voertuigen, ontvoeringen en seksueel geweld. Criminaliteit vindt met name ’s nachts plaats en stijgt in de aanloop naar feestdagen en gedurende periodes van politieke instabiliteit. Civiele onrust en protesten komen vooral voor ten tijde van parlementszittingen, verkiezingen en belangrijke rechtzaken.

Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten en demonstraties en grote samenscholingen te mijden. Tevens wordt reizigers geadviseerd zich op de hoogte te stellen van de actuele ontwikkelingen, niet in het donker over straat te gaan en voorzichtig te zijn indien u ’s nachts rijdt. Aangeraden wordt voorzichtig te zijn bij het gebruik van pinautomaten en bij lokale markten.

Onveilige gebieden
In de hoofdstad Honiara vindt georganiseerde criminaliteit plaats in de “Burns Creek”, “White River” en de “Borderline”-omgeving dichtbij de Japanse herdenkingsplaats. Ook in het binnenland van Guadalcanal en op het eiland Malaita kan het onveilig zijn. Reizigers wordt geadviseerd in deze gebieden extra waakzaamheid te betrachten en niet alleen naar deze bestemmingen te reizen.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen