Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Panama

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten'  rubrieken gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 13 februari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Begin februari 2012 hebben in de driehoek San Felix tot en met de gehele grens van Panama met Costa Rica ongeregeldheden plaatsgevonden en zijn wegen geblokkeerd uit protest tegen mijnbouwprojecen. De situatie is inmiddels weer genormaliseeerd. Reizigers wordt aangeraden bij lokale media of touroperator te checken voor vertrek en eventuele demonstraties en eventuele blokkades te mijden en advies van lokale autoriteiten op te volgen.

Niet-essentiële reizen en/of een verblijf wordt ontraden in het grensgebied met Colombia (met name de provincie Darien). Essentiële reizen zijn alleen mogelijk als u reist in georganiseerd verband en onder politiebegeleiding (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

In Panama-stad worden soms protesten georganiseerd. U wordt geadviseerd samenscholingen en demonstraties te mijden.
Tevens geldt in Panama-stad een avondklok voor jongeren. Deze maatregel houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur zich niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen begeven. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen
In Panama kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en –bij georganiseerde (toeristische) reizen- goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Panama wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In Panama is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Panama seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Panama kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Panama geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de Nederlandse Ambassade in Panama via acprivadosnl@cwpanama.net. Aanvullende informatie inzake een verblijf in Panama kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in San Jose: www.holanda.cr.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Na zware rellen in februari 2008 is het toezicht op de formele maatregel ten aanzien van de, in oktober 1995 ingevoerde, avondklok voor jongeren verscherpt in Panama-stad. De maatregel is nog steeds van kracht en houdt in dat jongeren tot 17 jaar vanaf 21.00 uur zich niet zonder begeleiding van een volwassene op straat mogen begeven. Op vrijdag en zaterdag geldt deze maatregel vanaf 23.00 uur. Bij aanhouding moet er een boete worden betaald. De maatregel wordt toegepast om criminaliteit en vandalisme tegen te gaan en geldt met name voor de Panamese jeugd. In de formele regelgeving wordt geen (specifieke) uitzondering voor buitenlanders gemaakt. Voor zover bekend zijn er echter tot nu toe nog geen buitenlanders aangehouden vanwege deze maatregel.

In sommige delen van Panama Stad (o.a. Casco Viejo) en bij toeristenattracties buiten de stad (o.a. de oude Panama ruïnes - Panama Viejo) bestaat een verhoogd veiligheidsrisico vanwege - soms gewelddadige - criminaliteit, zoals overvallen, diefstal en zakkenrollerij. Ook in Colon komen met enige regelmaat gewelddadige overvallen voor.

Onveilige gebieden
Vanwege het risico van Colombiaanse guerrillastrijders die regelmatig de grens oversteken en dorpen in Panama overvallen, worden niet-essentiële reizen ontraden in die regio (met name de provincie Darien). Ook een verblijf in het grensgebied met Colombia wordt ontraden. Essentiële reizen zijn alleen mogelijk als u reist in georganiseerd verband en onder politiebegeleiding.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen