Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Oezbekistan

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 3 augustus 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

Bij reizen in Oezbekistan wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten.

Algemeen
Het wordt ontraden foto’s te nemen van officiële gebouwen en beveiligingsbeambten.

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Oezbekistan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.
Medische voorzieningen zijn slecht. In Oezbekistan, en vooral in de autonome republiek Karakalpakstan en de aangrenzende provincie Khorezm, is soms gebrek aan gezond drinkwater en voedsel.

Oezbekistan ligt in een aardbevingsgevoelig gebied. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op earthquake.usgs.gov. Aangezien er in Oezbekistan geen Nederlandse ambassade is, kunnen Nederlanders zich in geval van een ernstige (natuur)ramp voor assistentie wenden tot ambassades van andere landen van de Europese Unie en ook tot de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika.

In Oezbekistan is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Oezbekistan seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Oezbekistan kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Oezbekistan geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor reguliere consulaire bijstand kan contact worden opgenomen met de Honorair Consul in Tashkent. Voor contactgegevens van de Honorair Consul in Taskent en of aanvullende informatie inzake een verblijf in Oezbekistan kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Moskou: www.netherlands-embassy.ru.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
In de grensgebieden met Tadjikistan, Kirgizië en Afghanistan kunnen landmijnen aanwezig zijn. Reizigers wordt dan ook aangeraden alleen de officiële grensovergangen te gebruiken.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen