Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Nigeria

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Terrorisme' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 21 juni 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen en verblijf in Nigeria, inclusief de grote steden, wordt geadviseerd rekening te houden met aanhoudende risico’s van criminaliteit met inbegrip van berovingen en ontvoeringen.
In vooral noord en noordoostelijk Nigeria wordt geadviseerd rekening te houden met een aanhoudende hoge dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden, met inbegrip van ontvoeringen van westerlingen (zie rubriek ‘Terrorisme’).

Blijvend wordt geadviseerd in heel Nigeria extra waakzaamheid te betrachten, grote menigte, demonstraties, samenscholingen en openbare evenementen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen alvorens af te reizen.

Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de noordelijke deelstaten Bauchi, Gombe, de centraal gelegen deelstaten Plateau State (inclusief de hoofdstad Jos), de deelstaten Kaduna (exclusief de hoofdstad Kaduna stad, zie onderstaand), Kano (exclusief de hoofdstad Kano stad, zie onderstaand) en Adamawa, het zuidoostelijke deel van de deelstaat Niger (met name in en rond de plaats Suleja), de in de Nigerdelta gelegen zuidelijke deelstaten Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa, Rivers en de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen.

 Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de noordelijke deelstaten Borno en Yobe, alsmede Kano stad en Kaduna stad.

In de strijd tegen het terrorisme en ter verbetering van de veiligheidssituatie heeft de Nigeriaanse overheid op 31 december 2011 de noodtoestand afgekondigd voor een 15-tal provincies binnen enkele deelstaten in het noodoosten, met vergaande bevoegdheden tot ingrijpen door leger, politie en veiligheidsdiensten en tijdelijke sluiting van de landsgrenzen met Niger en Tsjaad in de desbetreffende grensprovincies. In verband met aanslagen zijn er in diverse deelstaten en plaatsen in het land tevens avondklokken ingesteld. U wordt geadviseerd de lokale media te raadplegen om u op de hoogte te stellen en te houden van tijden en plaatsen van eventuele avondklokken.


Algemeen

In verband met de onvoorspelbare veiligheidssituatie in bepaalde regio’s in Nigeria, is adequate consulaire bijstand niet altijd mogelijk. Dit geldt vooral voor de afgelegen delen van de Niger Delta en Noordoost Nigeria.

De betrouwbaarheid en veiligheid van Nigeriaanse vliegvelden en sommige luchtvaarmaatschappijen is zorgelijk. Reizigers die gebruik willen maken van nationale luchtvaartmaatschappijen doen er verstandig aan zich vooraf op de hoogte te stellen van de betrouwbaarheid van de gekozen luchtvaartmaatschappij en eventuele andere veiligheidsrisico’s. Tevens wordt geadviseerd rekening te houden met veel voorkomende vertragingen en annuleringen van vluchten.

Door de gebrekkige staat van veel voertuigen, het slechte wegennet en het vaak onvoorspelbare rijgedrag met hoge snelheid komen verkeersongevallen veel voor en vormen vaak het grootste risico voor reizen in Nigeria. Aangeraden wordt het (slechte) openbaar vervoer en zeker overvolle (mini)bussen in en tussen de stedelijke centra te mijden. Reizen in het donker, zeker buiten de steden en buiten de doorgaande wegen naar vliegvelden, wordt ontraden in verband met het hoge risico van verkeersongevallen en overvallen.

Gezondheidssituatie
In Nigeria ontbreekt op veel plaatsen, ook in de grote steden, adequate gezondheidszorg en/of beschikbaarheid van medische hulpdiensten.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Nigeria wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Nigeria is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Nigeria seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Nigeria kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Nigeria geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Homoseksueel gedrag is in Nigeria strafbaar. U wordt geadviseerd zich publiekelijk terughoudend op te stellen.

Aanvullende informatie over een verblijf in Nigeria kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade te Abuja: http://nigeria.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme 
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Terroristische doelen in Nigeria kunnen divers zijn en terroristische aanslagen kunnen in alle deelstaten voorkomen.

Reizigers wordt geadviseerd rekening te houden met een aanhoudende hoge dreiging van etnisch en/of religieus getint terrorisme en gewelddadigheden, inclusief ontvoeringen van westerlingen, met doden en gewonden tot gevolg. Het merendeel van de regelmatige aanslagen door Boko Haram en daarmee verwante groepen hebben plaatsgevonden in het noorden en noordoosten van Nigeria, met name in de deelstaten Borno, Yobe en de steden Kano en Kaduna. Echter aanslagen hebben ook plaatsgevonden in de deelstaten Bauchi, Gombe, Adamawa, Niger, Kano, Kaduna en Plateau, alsmede in de Federal Capital Territory (Abuja).

Zo zijn er onder andere:
- op 25 december 2011 aanslagen gepleegd op kerkgangers in een voorstad van Abuja en in Jos;
- vond op 20 januari 2012 een serie bomaanslagen plaats in de stad Kano.Tevens vonden in Kano stad op 29 april explosies en beschietingen plaats bij Bayero universiteit. Er is sprake van voortdurende onrust;
- ontploften er bommen in de stad Kaduna op 7 en 14 februari 2012. Op 26 april vond een aanslag plaats op het kantoor van de krant This Day in Kaduna stad. Op 17 juni 2012 werden drie kerken in Kaduna stad, alsmede kerken in Zaria, het doelwit van bomaanslagen. Sindsdien is er sprake van voortdurende onrust;
- werden op 26 februari en 11 maart 2012 autobomaanslagen gepleegd op kerken in Jos. Tevens vonden op 10 juni 2012 bomaanslagen plaats op kerken in Jos;
- vond op 26 augustus 2011 een aanslag plaats op het VN-kantoor in Abuja. Op 26 april 2012 werd het kantoor van de krant This Day in Abuja doelwit van een aanslag;
- zijn op 12 mei 2011 een Italiaanse en een Britse burger ontvoerd in de deelstaat Kebbi. Zij zijn op 8 maart 2012 vermoord in Sokoto;
- is op 26 januari 2012 een Duitse burger ontvoerd in Kano stad. Deze is op 31 mei 2012 vermoord in Kano stad;
-vonden op 18 juni 2012 schermutselingen plaats in Damaturu, de hoofdstad van de deelstaat Yobe, tussen extremisten en veiligheidsdiensten. Als gevolg van schoten en ontploffingen zijn een onbekend aantal doden en gewonden gevallen.
Ook in andere delen van Nigeria hebben zich recent aanslagen voorgedaan met een terroristisch oogmerk. Bij deze aanslagen zijn honderden doden en gewonden gevallen.

De meeste aanslagen zijn opgeëist door de Islamitische fundamentalistische beweging Boko Haram. Boko Haram woordvoerders hebben tegenover de media meer aanslagen aangekondigd. Nederlandse reizigers wordt blijvend geadviseerd in geheel Nigeria extra waakzaam te zijn voor het risico van aanslagen. 
 
Zware criminaliteit

Zware criminaliteit waaronder levensbedreigende overvallen, ontvoeringen, autodiefstal en berovingen komen veel voor in heel Nigeria. Criminele acties zijn over het algemeen meestal niet specifiek tegen westerlingen gericht, maar richten zich op welgestelden.
Vuurwapengebruik en schermutselingen met de politie zijn geen uitzondering. Veel berovingen en afpersingen komen voor op de openbare weg.

Het risico op fysieke verwondingen wordt kleiner wanneer geen verzet wordt gepleegd bij een beroving, overval of ontvoering.

Reizigers wordt aangeraden hun reis zorgvuldig te plannen en te zorgen voor vervoer met betrouwbare (taxi)chauffeurs en gesloten portieren en kofferruimtes. Reis buiten de steden bij voorkeur met tenminste twee voertuigen. Indien u zou stranden, kunt u een eenvoudig doelwit voor overvallen zijn. Reizen in het donker, zeker buiten de steden en buiten de doorgaande wegen naar vliegvelden, wordt ontraden in verband met het hoge risico van verkeersongevallen en overvallen.

Onveilige gebieden
In heel Nigeria dient rekening gehouden te worden met de mogelijkheid van snelle veranderingen in de (lokale) veiligheidssituatie, waarbij geweldsincidenten zonder voorafgaande waarschuwing kunnen voorkomen.

In verband met regelmatige terroristische aanslagen en veiligheidsincidenten worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de noordelijke deelstaten Borno en Yobe, alsmede de steden Kano en Kaduna.

In verband met incidentele terroristische aanslagen, uitbarstingen van geweld, veel voorkomende (zware) criminaliteit inclusief ontvoeringen, of in sommige provincies en plaatsen een voortdurende gespannen situatie, worden alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten in de volgende deelstaten:
- de noordelijke deelstaten Bauchi, Gombe en Kano (exclusief de hoofdstad Kano, zie bovenstaand);
- de centraal gelegen deelstaten Plateau State, inclusief de hoofdstad Jos, Kaduna (exclusief de hoofdstad Kaduna, zie bovenstaand) en Adamawa;
- het aan de hoofdstad Abuja grenzende zuidoostelijke deel van de deelstaat Niger, met name in en rond de plaats Suleja;
- de stad Kano; 
- de in de Nigerdelta gelegen zuidelijke deelstaten Akwa Ibom, Abia, Delta, Bayelsa, Rivers en de regio van het Bakassi schiereiland in het grensgebied met Kameroen.

In deze laatstgenoemde gebieden in de Nigerdelta bestaat een grote mate van gewapende criminaliteit en van politieke spanningen tussen de overheid en de lokale bevolking (en ook tussen de lokale bevolking onderling), die zonder voorafgaande waarschuwing kunnen uitlopen op gewelddadigheden met soms dodelijke afloop. Deze situatie komt mede voort uit meningsverschillen over de verdeling van de opbrengsten uit de olie- en gaswinning. Gewapende overvallen, schietpartijen en agressie op de openbare weg blijven met grote regelmaat voorkomen en vinden vooral na zonsondergang plaats. Ook worden er soms aanvallen uitgevoerd op residentiële compounds. Geadviseerd wordt, waar nodig, te zorgen voor vervoer via bewaakte konvooien.

Reizigers die afreizen naar of voor werkzaamheden verblijven in deze gebieden in de Nigerdelta wordt het volgende aangeraden:
- Volg de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u werkzaam bent strikt op;
- Volg ontwikkelingen op de voet, zowel via goed geïnformeerde personen in uw omgeving als via de diverse nieuwsbronnen;
- Wees extra waakzaam op ongewone situaties in uw directe omgeving;
- Stel u voor iedere verplaatsing in het gebied goed op de hoogte van de actuele situatie op uw reisroute, en breng anderen op de hoogte van uw reisplannen.

In de kustwateren van Nigeria en met name de Nigerdelta komt regelmatig piraterij voor. Piraterij strekt zich uit tot op honderden kilometers uit de kust. Belangrijke doelen zijn schepen en incidenteel “off shore” olie- en gasinstallaties. Geadviseerd wordt om de veiligheidsrichtlijnen van het bedrijf waarvoor u op zee werkt nauwlettend te volgen.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen