Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Nieuw-Zeeland

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen', 'Terrorisme' en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 9 juni 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

Voor reizen in Nieuw-Zeeland wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘ Zware criminaliteit’).

Op 22 februari 2011 vond een zeer zware aardbeving in Christchurch plaats.
Deze aardbeving heeft zeer grote schade aangericht. Een deel van het centrum is nog afgesloten voor publiek en veel gebouwen zijn ontoegankelijk. De herstelwerkzaamheden zijn in volle gang en de infrastructuur is hersteld.
Er komen in Christchurch en omgeving vrijwel dagelijks (grote) naschokken voor. Dit brengt gevaren met zich mee voor personen en gebouwen.
Meer informatie over de aardbeving van 22 februari 2011 (belangrijke mededelingen, veiligheidsadviezen en herstelwerkzaamheden) kunt u vinden op www.cera.govt.nz.

Algemeen
Nieuw-Zeeland is gelegen in een gebied waar regelmatig aardbevingen voorkomen.
In geval van een natuurramp, inclusief aard- en zeebevingen, dient u onder alle omstandigheden de berichtgevingen in de in media te volgen, aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Algemene adviezen over hoe te handelen in geval van een aardbeving, tsunami of andere calamiteit in Nieuw-Zeeland kunt u vinden op www.getthru.govt.nz.

In Nieuw-Zeeland kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service: http://www.hewsweb.org/storms en via de websites van de World Meteorological Organisation: http://www.wmo.int/pages/members/region5_en.html of http://severe.worldweather.org/.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Nieuw-Zeeland wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Nieuw-Zeeland geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge gevangenisstraffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Nieuw-Zeeland seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Nieuw-Zeeland kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Nieuw-Zeeland geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Nieuw-Zeeland kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland nieuwzeeland.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Ook in Nieuw-Zeeland komt criminaliteit, zoals (gewelddadige roof) overvallen, zakkenrollen en diefstal, voor. Reizigers wordt geadviseerd waakzaam te zijn.
Reizigers die kamperen (met camper of tent) wordt geadviseerd gebruik te maken van de reguliere campings, niet ‘wild’ te kamperen en geen waardevolle bezittingen onbeheerd achter te laten.

Onveilige gebieden
Zie de rubriek ‘Actualiteiten’

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen