Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Nicaragua

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Algemeen', 'Zware criminaliteit' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 14 april 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Nicaragua wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Algemeen
Indien u een (huur)auto rijdt en betrokken raakt bij een verkeersongeval, verplaats dan in geen geval de auto. Dit houdt automatisch in dat u schuldig bevonden wordt. Neem ook geen onbekenden mee. Wees extra voorzichtig ná zonsondergang, omdat sommige wegen slecht verlicht zijn en ongemotoriseerd verkeer te laat wordt opgemerkt. Wees op uw hoede bij verkeerslichten en houdt daar zo mogelijk uw ramen dicht in verband met mogelijke overvallen.

In Nicaragua kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Nicaragua wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In het Nicaragua is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Nicaragua seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Nicaragua kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Nicaragua geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Nederlanders, die permanent of tijdelijk in Nicaragua verblijven, wordt geadviseerd zich via de website http://nicaragua.nlambassade.org/ bij de Nederlandse ambassade in Managua aan te melden. Op deze website staat ook aanvullende informatie inzake een verblijf in Nicaragua.

Voor algemene reisinformatie wordt u geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Nicaragua staat bekend als een relatief veilig land. Toch moet men zich, mede vanwege de grote armoede, er terdege bewust zijn, dat het ook in Nicaragua onveilig kan zijn.

In de grote steden, vooral Managua, Granada en Leon, alsook in de toeristische trekpleisters aan het strand (San Juan del Sur), komt gewelddadige criminaliteit voor. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij markten, busterminals en de grensovergang van en naar Costa Rica.

Neem ook geen waardevolle voorwerpen mee en vermijdt het dragen van sieraden.

Het wordt ontraden ’s avonds alleen over straat te lopen. Probeer altijd gebruik te maken van betrouwbare taxi’s zoals radiotaxi’s of die van de grotere hotels.

Er is een toename van ontvoering met bedreiging met diefstal van persoonlijk bezittingen tot gevolg. Hierbij wordt men eerst aangesproken door een “spotter” (dit kunnen mannen en vrouwen zijn) in een bus, op een busstation of op straat met het voorstel om gezamenlijk een ‘taxi’ te nemen. Dit is dan geen taxi, maar een personenauto zonder taxi-kenmerken. Na enkele meters stappen ook andere personen in en dan volgen bedreigingen, diefstal van persoonlijke eigendommen en een toer langs geldautomaten, waar wordt gepind met de gestolen pinpas/creditcard.

Onveilige gebieden
In de noordelijke Triangulo Minero (mijnendriehoek), het gebied in de Noord Atlantische Autonome Regio (R.A.A.N.) in en tussen de plaatsen Siuna, Rosita en Bonanza, kunnen kleine gewapende bendes de wegen onveilig maken. Reizen na zonsondergang wordt ontraden.

Aangeraden wordt waakzaamheid te betrachten bij een bezoek aan de volgende gebieden:
- Autonome Regionen aan de Atlantische kust (R.A.A.N. en R.A.A.S.) met name buiten de steden en in bosgebieden;
- Corn Island en Little Corn Island: alleen lopen op het strand wordt ontraden;
- Berggebieden in de departementen Jinotega en Matagalpa wegens beperkte aanwezigheid van politie en andere handhavers van de openbare orde.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen