Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Mozambique

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten' en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 20 september 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

In Mozambique wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Nederlanders wordt aangeraden hun verblijf, met contactgegevens, te registreren bij de Nederlandse ambassade in Maputo via de website http://mozambique.nlambassade.org/.

Algemeen
Mozambique kent een lange regenperiode van december tot februari in het zuiden en van november tot maart in het noorden van het land. Tijdens deze periodes kan de regen op verschillende plaatsen zware wateroverlast veroorzaken en leiden tot overstromingen. Toegangswegen kunnen hierdoor slecht begaanbaar en bepaalde gebieden zelfs onbereikbaar zijn. Alvorens af te reizen naar de rurale gebieden wordt u geadviseerd zich goed te informeren over de toestand van de wegen.

In verband met de slechte staat van onderhoud van de voertuigen wordt ontraden gebruik te maken van het openbaar vervoer. Aangeraden wordt buiten de grote steden alleen bij daglicht te reizen.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Mozambique wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Mozambique geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Mozambique seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Mozambique kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Mozambique geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Mozambique kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Maputo: www.mozambique.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Overvallen waarbij gebruik van messen en vuurwapens niet wordt geschuwd komen voor. Daarom wordt ontraden onnodig waardevolle spullen bij u te dragen en geadviseerd 's avonds niet te voet de straat op te gaan. Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Onveilige gebieden
In de Indische oceaan voor de kust van Mozambique zijn piraten actief. Piraterij strekt zich uit tot op honderden kilometers van de kust van Mozambique. Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen