Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Mexico

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 14 mei 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In Mexico worden alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten naar Ciudad Juarez ( zie rubriek 'Onveilige gebieden').

De vulkaan Popotcatepetl (nabij Mexico-Stad) is actief. Sinds enige tijd hebben de autoriteiten het alarmniveau in het omliggende gebied verhoogd. Er kan as neervallen tot in de buitenwijken van de stad Puebla en die van Mexico-stad. De overheid deelt in dit gebied mondkapjes uit als voorzorgsmaatregel. Reizigers naar Mexico-stad, Puebla en omgeving wordt aangeraden voor vertrek de situatie van de Popotcatepetl te checken. Actuele informatie kunt u vinden op de website: http://www.cenapred.unam.mx/mvolcan.html (ook in het Engels).

Geadviseerd wordt te allen tijde waakzaamheid te betrachten op vliegvelden, in busstations, bij gebruik van openbaar vervoer en nabij populaire toeristische plaatsen. Er is er een toename van het aantal berovingen van reizigers die kort daarvoor geld hebben gewisseld en/of via pintransacties geld hebben opgenomen.

Er is in Mexico een ‘drugsoorlog’ aan de gang tussen drugskartels onderling en met de politie en het leger, met stelselmatig toenemend geweld, waarbij ook burgers en toeristen het slachtoffer kunnen worden. Bij deze drugsoorlog, die meestal niet tegen het publiek in het algemeen gericht is, zijn al veel doden gevallen. Naar aanleiding van deze ‘drugsoorlog’ hebben op verschillende plaatsen in het land kleine bomaanslagen plaatsgevonden. Specifiek in de deelstaten Estado de Mexico (rondom Mexico-Stad), Morelos, Michoacan, Guerrero (ook in de badplaats Acapulco), Baja California Sur en Norte, Sonora, Sinaloa, Coahuila, Nuevo Leon (waaronder Monterrey), Tamaulipas (waaronder Tampico) en Chihuahua vinden veel drugsafrekeningen plaats, maar ook in andere deelstaten is regelmatig sprake van geweld. Dit geweld uit zich onder andere in bedreigingen, afpersingen, ontvoeringen, berovingen en wegafzettingen door criminele organisaties. U wordt geadviseerd met name in de noordelijke deelstaten na zonsondergang niet te reizen en in de grote steden bij het uitgaan na zonsondergang grote voorzichtigheid te betrachten.

Het leger is in een groot aantal deelstaten ingezet en heeft veel controleposten ingericht op doorgaande wegen, waarbij auto’s aan een grondige inspectie onderworpen worden. Reizigers wordt aangeraden zich te houden aan de aanwijzingen tijdens deze inspecties. Tevens wordt geadviseerd bij groepen militairen, politiemensen of hun voertuigen waakzaamheid te betrachten. De laatste tijd breidt het drugsgerelateerde geweld (afrekeningen) zich uit van de noordelijke staten naar de aangrenzende zuidelijke staten, waarbij ook regelmatig burgerslachtoffers vallen.

De situatie in Oaxaca is onrustig geweest. In het verleden hebben demonstraties geleid tot schermutselingen tussen demonstranten en de politie, waarbij een aantal doden (waaronder een buitenlander) en gewonden is gevallen. Reizigers wordt aangeraden in de staat Oaxaca waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden.

Het is voorgekomen dat op de luchthavens van Mexico-Stad, en vooral Cancún, de bagagelabels van koffers van reizigers naar Europa, waaronder Nederland, zijn verwijderd. Deze labels werden vervolgens op andere koffers geplaatst, waarin drugs waren verstopt. U wordt aangeraden om uw koffers van binnen en van buiten met uw naam en adres te labelen, en indien u merkt dat een bagagelabel ontbreekt bij terugkomst in Europa, dit onmiddellijk bij de luchthavenpolitie aan te geven. Daarnaast kunt u overwegen om, nadat u de koffers hebt ingecheckt op het vliegveld in Mexico, daar een foto te nemen, waarop de bevestigde bagagelabels duidelijk zichtbaar zijn. Mocht u in Mexico zelf, bij vertrek, slachtoffer worden van deze bagagelabel verwisseling, waarschuwt u dan onmiddellijk de Nederlandse ambassade.

Het aantal berovingen in het openbaar vervoer en op busstations in Mexico-Stad is aanzienlijk. Ook vinden er op sommige punten in Mexico-Stad gewapende berovingen plaats op auto’s bij stoplichten. Mocht u dit overkomen, verzet u dan niet, en geef onmiddellijk uw bezittingen af.

Algemeen
Tussen mei en november kunnen in Mexico tropische stormen en orkanen voorkomen. Deze stormen en orkanen komen voor aan de kusten van zowel de Atlantische (juni – november het Caribische gebied en de Golf van Mexico) als de Stille oceaan (mei – november). In het binnenland veroorzaken deze verstoringen vaak heftige regenval, waardoor - zeker in bergachtige gebieden - aardverschuivingen kunnen voorkomen, waardoor wegen onbegaanbaar worden. Reizigers worden geadviseerd de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov .
Mexico ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

De vulkanen Popotcatepetl (nabij Mexico-Stad) en Colima (in de deelstaat Colima) zijn actief en gesloten voor het publiek. Rondom deze vulkanen zijn risicogebieden ingesteld. Voor Popotcatepetl kunt u actuele informatie vinden op http://www.cenapred.unam.mx/mvolcan.html (ook in het Engels).

In Mexico-Stad wordt sterk aangeraden alleen gebruik te maken van de per telefoon oproepbare "taxi's de sitio" of op het vliegveld van de officiële luchthaventaxi's “taxi’s autorizados”.

Mexico kent een centraal alarmnummer 066 dat gratis op alle telefoons gedraaid kan worden, ook op mobiele telefoons. Met dit nummer kunnen alarmdiensten worden ingeschakeld, onder andere de politie, brandweer en ambulances. In de toeristengebieden, specifiek Cancun, Cozumel, de Riviera Maya en Playa del Carmen, wordt er ook in het Engels te woord gestaan. Als het nodig is, wordt door deze alarmdienst onmiddellijk de Nederlandse lokale honoraire consul ingeschakeld. In deze genoemde regio kan ook het Amerikaanse 911 gedraaid worden (en binnenkort het Europese/Nederlandse alarmnummer 112) en dan wordt u automatisch doorgeschakeld naar de Engelstalige service van het alarmnummer 066.

Gezondheidssituatie
Behandeling in publieke ziekenhuizen in Mexico zijn van matige kwaliteit voornamelijk door te weinig personeel en middelen. Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Mexico wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of bijvoorbeeld de websites, www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/minvws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Mexico seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Mexico kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Mexico geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Mexico kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Mexico-Stad: mexico.nlambassade.org

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen

Terrorisme
U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit
Er vinden in Mexico in de stedelijke gebieden, ook in Mexico- Stad, korte ontvoeringen plaats, zogenaamde express kidnappingen. Slachtoffers worden gedwongen om met hun creditcard geld uit geldautomaten te halen en worden vervolgens vrijgelaten. Vaak duurt de kidnapping zo’n 24 uur om een aantal keren geld te kunnen halen. Als men ter plaatse familie of vrienden heeft, kan er ook losgeld worden geëist.
Langere ontvoeringen, waarbij de politie als onderdeel van de bende is betrokken, komen ook voor. Men wordt aangeraden om voorzichtigheid te betrachten bij het openlijk bespreken van financiële en zakelijke aangelegenheden

In grote steden kunt u het slachtoffer worden van berovingen. Weerstand wordt vaak beantwoord met geweld. U wordt aangeraden extra waakzaam te zijn op vliegvelden, in busstations, bij gebruik van openbaar vervoer en nabij populaire toeristische bestemmingen. Geadviseerd wordt om sieraden en horloges niet opzichtig te dragen, en waardepapieren en paspoorten dicht op het lichaam te dragen. Zakenreizigers worden aangeraden bagage goed in de gaten te houden, ook in de lobbies van hotels. Het is raadzaam het historische centrum van de hoofdstad in de avonduren te mijden

Tevens dient u waakzaamheid te betrachten op het moment dat vreemden u persoonlijk of per telefoon benaderen over persoonlijke informatie of financiële assistentie. Specifiek wordt u aangeraden voorzichtig te zijn met personen die zichzelf presenteren als politiemensen die u willen beboeten of arresteren zonder aanwijsbare reden. Er zijn gevallen bekend waarbij reizigers het slachtoffer werden van diefstal, afpersing of aanranding door mensen die al dan niet van de politie zijn. Bij twijfel is het verstandig om naar een identificatie te vragen en de naam van de politieman/-vrouw, het nummer van de politiepenning en het nummer van de patrouilleauto te noteren.

Wees voorzichtig bij het accepteren van eten, drinken of een ritje van vreemden. U wordt aangeraden om uw eten of drinken niet uit het oog te verliezen in bars en restaurants. Er zijn gevallen gerapporteerd waarbij reizigers beroofd of aangerand werden nadat zij bedwelmd werden door drugs.

Zie ook de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’.

Onveilige gebieden
Er is in Mexico een ‘drugsoorlog’ aan de gang tussen drugskartels onderling en met de politie en het leger, met stelselmatig toenemend geweld, waarbij ook burgers en toeristen het slachtoffer kunnen worden.

Specifiek in de deelstaten Estado de Mexico (rondom Mexico-Stad), Morelos, Michoacan, Guerrero (ook in de badplaats Acapulco), Baja California Sur en Norte, Sonora, Sinaloa, Coahuila, Nuevo Leon (waaronder Monterrey), Tamaulipas (waaronder Tampico) en Chihuahua vinden veel drugsafrekeningen plaats, maar ook in andere deelstaten is regelmatig sprake van geweld.

Gezien het hoge niveau van drugsgerelateerd geweld in Ciudad Juarez worden alle niet-essentiële reizen naar deze stad ontraden.

Vanwege veelvuldig voorkomende berovingen in lange afstandsbussen, wordt ontraden 's nachts in deze bussen te reizen en uitsluitend eersteklas bussen te gebruiken. Ook in bussen naar toeristische bestemmingen (bijvoorbeeld van Mexico-Stad naar Teotihuacan, tussen Palenque en San Christobal de las Casas, tussen Palenque en Merida en in de deelstaat Quintana Roo) wordt melding gemaakt van overvallen. Aangeraden wordt geïsoleerde locaties, bijvoorbeeld afgelegen stranden, te mijden. In het grensgebied met de Verenigde Staten van Amerika is sprake van een grotere onveiligheid. Alleen reizende vrouwen wordt geadviseerd extra alert te zijn in verband met het risico van overvallen en verkrachtingen. Dit geldt voor geheel Mexico en met name in de badplaatsen.

Met name in de staten Guerrero, Oaxaca en Chiapas komen berovingen voor. In de deelstaat Chiapas heerst nog enige spanning; bewapende groepen hebben daar 'autonome gebieden' ingesteld. Deze zijn niet als zodanig te herkennen, maar de reiziger loopt daar een groter risico, aangezien noch politie, noch verzekeringsmaatschappijen van autoverhuurbedrijven deze gebieden zonder meer in gaan. Als u de hooglanden van Chiapas bezoekt is het raadzaam extra voorzichtig te zijn. U wordt aangeraden niet van de hoofdweg af te wijken en niet te stoppen in de dorpjes vanwege het risico van gewapende berovingen. Bij verkeersongelukken is het voorgekomen, dat de lokale bevolking de betrokkenen bij het ongeval (ook de onschuldige) vasthoudt totdat er een compensatieregeling is getroffen

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen