Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Mauritanië

Niet-essentiële reizen worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen', 'Terrorisme' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 21 juli 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In augustus en september 2010, maar ook in juni 2011, heeft het Mauritaanse leger meerdere acties uitgevoerd tegen de terroristische groepering AQIM (Al Qaeda in de Magreb). AQIM heeft eerder aangekondigd erop uit te zijn westerlingen te ontvoeren. In de regio hebben meerdere ontvoeringen plaats gevonden.

In verband met een verhoogde dreiging op ontvoeringen door terroristische groeperingen en terroristische aanslagen worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden. Voor de overige gebieden van Mauritanië worden alle niet-essentiële reizen ontraden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden).

Algemeen
Gezondheidssituatie
De gezondheidsvoorzieningen in Mauritanië zijn eenvoudig. Alleen in Nouakchott en Nouadhibou zijn ziekenhuizen met benodigde apparatuur voor kleine ingrepen.

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Mauritanië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites  www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen., 

In tegenstelling tot Nederland kent Mauritanië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl

Net als in Nederland worden in Mauritanië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Mauritanië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Mauritanië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Mauritanië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Senegal te Dakar: www.nlambassadedakar.org

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Sinds december 2007 heeft in Mauritanië een aantal terroristische acties plaatsgevonden. De diverse aanslagen zijn opgeëist door AQIM. De acties zijn specifiek gericht tegen buitenlanders, alsook tegen Mauritaanse veiligheidseenheden. Bronnen geven aan dat de terroristische dreiging nog steeds aanwezig is. Reizigers die zich voor essentiële doeleinde in Mauritanië bevinden wordt geadviseerd te allen tijde waakzaam te zijn (zie ook rubriek 'Onveilige gebieden').

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
In verband met een verhoogde dreiging op ontvoeringen door terroristische groeperingen en terroristische aanslagen worden alle reizen in het volgende gebied ontraden:

- de gehele regio ten Oosten van de lijn Fdérik - Chinguetti - Tidjikdja - Ayoun el-Atrouss - Bou Steile, inclusief alle grensgebieden met Mali, West-Sahara en het zuiden van Algerije;

Voor de overige gebieden van Mauritanië worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen