Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Maleisië

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen', 'Terrorisme' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 25 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Maleisië wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten aan de oostkust van Sabah (Borneo) en op de eilanden gelegen in het grensgebied met de Filippijnen (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Tevens wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten bij bezoeken aan uitgaansgelegenheden, kerken en andere plaatsen van samenkomst van westerlingen.

Algemeen
In Maleisië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service: http://www.hewsweb.org/storms en via de websites van de World Meteorological Organisation: http://www.wmo.int/pages/members/region5_en.html of http://severe.worldweather.org/.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Maleisië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

Net als in Nederland worden in Maleisië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Maleisië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Maleisië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In tegenstelling tot Nederland kent Maleisië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Maleisië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Kuala Lumpur: http://maleisie.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Het zogenaamde ‘bagsnatchen’, waarbij wordt geprobeerd vanaf een voorbij rijdende motor een schoudertas af te pakken, komt vooral in de grote steden regelmatig voor. U wordt geadviseerd hiervoor op uw hoede te zijn. Straatovervallen met gebruik van geweld komen eveneens voor.

Onveilige gebieden

In het verleden hebben zich gevallen van kidnapping door terroristische organisaties voorgedaan aan de oostkust van Sabah (ten oosten van de lijn Kudat –Tawau) en de eilanden (onder andere Sipadan en Pandanan) gelegen in het grensgebied met de Filipijnen.
Hoewel door de Maleisische overheid strenge maatregelen zijn genomen om herhaling te voorkomen, is dit niet uit te sluiten. Bij reizen in dit gebied wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Er is nog steeds onrust in de zuidelijke provincies van Thailand (Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla). Hiermee moet rekening worden gehouden indien u over de weg naar Thailand reist. Zie hiervoor ook het reisadvies Thailand.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen