Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Liberia

Niet-essentiële reizen worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken "Actualiteiten' en 'Algemeen' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 29 december 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Met uitzondering van de hoofdstad Monrovia worden alle niet-essentiële reizen naar Liberia ontraden.

Eind 2011 vonden presidentiële verkiezingen plaats waarbij spanningen tussen de regeringspartij (UP) en oppositie (CDC) zijn ontstaan. De herverkiezing van zittend president Johson-Sirleaf wordt betwist door de CDC. De spanningen kunnen ook in de periode na de verkiezingen aanleiding geven tot politieke manifestaties, demonstraties en samenscholingen die te allen tijde vermeden dienen te worden.

Ontraden wordt naar de grensregio’s met de buurlanden - en dan met name Ivoorkust en Guinee - te reizen. In deze regio’s is de situatie fragiel, mede door de instroom van tienduizenden vluchtelingen naar aanleiding van het recente conflict in Ivoorkust.

Algemeen
Sinds het einde van de burgeroorlog (2003) bevindt Liberia zich in een kwetsbare fase. Leger en politie worden hervormd, maar zijn slechts in zeer beperkte mate in staat om de veiligheid te handhaven. De VN-vredesmacht UNMIL is aanwezig met het mandaat om politieke stabiliteit te waarborgen en de Liberiaanse politie te trainen.

De infrastructuur van het land is slecht. Het wegennet is beperkt en van slechte kwaliteit. Wegen zijn onverlicht. Er vinden veel verkeersongevallen plaats. De situatie wordt nog verergerd gedurende het regenseizoen, dat van mei tot november loopt.

Geadviseerd wordt na zonsondergang niet te reizen, noch binnen Monrovia, noch in de rest van het land. Voor Monrovia wordt aangeraden zich goed te laten informeren welke plekken ook overdag te voet vermeden dienen te worden.

Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Liberia wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Liberia seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Liberia kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Liberia geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Liberia kunt u vinden op website van de Nederlandse ambassade Senegal te Dakar: www.nlambassadedakar.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden de website www.wijsopreis.nl te raadplegen.


Terrorisme

U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit

De grote armoede en werkloosheid in Liberia werken criminaliteit in de hand. Gewapende overvallen komen voor.

Onveilige gebieden
Het wordt ontraden naar de grensregio’s met de buurlanden - en dan met name Ivoorkust en Guinee - te reizen. In deze regio’s is de situatie instabiel, mede door de instroom van tienduizenden vluchtelingen naar aanleiding van het recente conflict in Ivoorkust.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen