Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Kroatië

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies is de rubriek 'Algemeen' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 10 november 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

Bij het reizen in Kroatië wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Kroatië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.
|
Net als in Nederland worden in Kroatië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Kroatië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Kroatië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In Kroatië is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Homoseksualiteit wordt niet algemeen geaccepteerd in Kroatië. Bedreigingen, beledigingen en geweld tegen de LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender) gemeenschap komen soms voor. U wordt geadviseerd hiermee rekening te houden bij uw opstelling en uitingen.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Kroatië kunt u vinden op de website van de Nederlandse Ambassade te Zagreb: http://kroatie.nlambassade.org/

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
In gebieden waar tot 1995 oorlogshandelingen plaatsvonden, met name in de binnenlanden en in de bergen van Kroatië, komen nog landmijnen voor. In deze gebieden wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten, niet van de doorgaande wegen af te gaan en de waarschuwingsborden te respecteren.
Kaartjes, actuele informatie over de wijze waarop de mijnengebieden worden aangegeven en hoe de waarschuwingsborden er uitzien kunt u vinden op de website van het Croatian Mine Center (CROMAC): www.hcr.hr/en/index.asp.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen