Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Kirgizië

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', Terrorisme’, Zware criminaliteit’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 24 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

De politieke situatie in Kirgizië lijkt zich te stabiliseren, na de ambtsaanvaarding van de nieuwe president op 1 december 2011. Er is nog steeds potentieel voor (etnische) spanningen die onverwacht kunnen oplaaien. Het zuiden van het land, in het bijzonder de oblasts (provincies) van de steden Osh, Jalal-Abad en Batken, is hier gevoelig voor. Demonstraties kunnen spontaan plaats vinden. In verband hiermee worden alle niet-essentiële reizen naar deze gebieden afgeraden. (zie rubriek ‘Onveilige Gebieden’)

In het gehele land, incl. de hoofdstad Bishkek wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten, demonstraties te vermijden, en zich van te voren goed te laten informeren over de situatie ter plaatse.

Algemeen
Kirgizië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

In Kirgizië is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Gezondheidssituatie
De medische voorzieningen in de meeste delen van het land zijn zeer beperkt, met name buiten de hoofdstad Bishkek. Een medische evacuatie kan een tijdrovende en kostbare zaak zal zijn. U wordt geadviseerd hier rekening me te houden bij het afsluiten van een reisverzekering.
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Kirgizië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Kirgizië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Kirgizië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Kirgizië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aangezien er in Kirgizië alleen een Nederlands honorair consulaat en geen Nederlandse ambassade is, is het veelal niet mogelijk op korte termijn consulaire hulp te bieden.

U wordt aangeraden vóór vertrek naar Kirgizië uw voorgenomen reis en verblijf via de registratie-button op website www.netherlands-embassy.kz te registreren bij het Nederlandse ambassadekantoor in Almaty/Kazachstan (tel. 00-7-7272-503773; e-mail: alm@minbuza.nl) en u aan te melden bij het Nederlandse consulaat in Bishkek (tel. 00-996-312-690565; email dutchconsulate@elcat.kg).

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
De dreiging van terrorisme is latent aanwezig, vooral in het zuiden van het land. Politie- en veiligheidsdiensten hebben in het recente verleden operationele acties uitgevoerd, gericht tegen extreme, islamitische organisaties die er op uit zouden zijn het land te destabiliseren.

Zware criminaliteit
Incidenten van (zware) criminaliteit, gericht tegen buitenlanders, worden regelmatig gemeld, vooral in stedelijke gebieden. Daarbij is de dreiging van het gebruik van vuurwapens niet ongewoon. Buitenlanders zijn in het verleden slachtoffer geworden van gewelddadige overvallen (soms door pseudo-politieagenten), verkrachting en ontvoering.
Politiefunctionarissen spreken over het algemeen geen Engels, en er is nauwelijks tot geen opvang voor slachtoffers van criminele acties.

Onveilige gebieden
Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden; t.w. het zuiden van Kirgizië, in het bijzonder de oblasts (provincies) van de steden Osh, Jalal-Abad en Batken worden ontraden (zie rubriek ‘Actualiteiten).

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen