Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Jordanië

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten' en 'Terrorisme' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 4 oktober 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In verband met de verschillende spanningshaarden in de regio worden reizigers aangeraden bij een bezoek aan en verblijf in Jordanië waakzaamheid te betrachten, demonstraties en samenscholingen te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de actuele ontwikkelingen.

Sinds januari 2011 vinden op vrijdagen demonstraties plaats in verschillende steden in het land, vooral in de meer zuidelijk gelegen steden als Kerak en Tafileh. Door de recente toestroom van Syrische vluchtelingen kunnen de spanningen ook in het noorden van het land, bijvoorbeeld in en rond de steden Mafraq en Ramtha oplopen. De demonstraties verlopen over het algemeen vreedzaam en zonder incidenten. Niettemin worden reizigers geadviseerd zich direct na het wekelijks vrijdaggebed niet te begeven in of rond centraal gelegen moskeeën. Deze zijn doorgaans het beginpunt van demonstraties.

Algemeen
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Jordanië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Jordanië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Jordanië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Jordanië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Jordanië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Jordanië wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in Amman: jordanie.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In april en augustus 2010 en april 2012 werden vanuit de Sinaï raketten afgevuurd die in de zuidelijke havenstad Aqaba zijn ingeslagen. Sinds de aanslagen op een drietal hotels in Amman in november 2005 zijn de veiligheidsmaatregelen bij openbare gelegenheden zoals hotels en winkelcentra aangescherpt. Hoewel het gevaar van terroristische aanslagen sinds 2006 aanzienlijk verminderd is, wordt aangeraden waakzaamheid te betrachten.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
Zie rubriek ‘Actualiteiten’.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen