Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Japan

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 16 oktober 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
De aardbeving en tsunami van 11 maart 2011 hebben in de prefecturen Iwate, Miyagi en Fukushima grote schade veroorzaakt. Belangrijke reconstructiewerken zijn aan de gang en verstoringen van verkeer en communicatie blijven mogelijk in deze regio. Als u naar deze regio’s reist, wordt u aangeraden zich van tevoren goed te laten informeren over de situatie ter plaatse.

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten in het gebied binnen een straal van 20 km rond de Fukushima Dai-ichi kerncentrale en de andere gebieden die de Japanse overheid als “deliberate evacuation area” of “specific spots recommended for evacuation” heeft gemarkeerd. Meer informatie over deze gebieden kunt u vinden op de website: www.meti.go.jp/english/press/2011.

Nederlanders die voor langere tijd in de nabijheid van deze evacuatie-zones (willen) verblijven wordt geadviseerd om de berichtgeving van de Japanse overheid betreffende radioactieve stralingsniveaus nauwlettend te volgen en zich te houden aan de aanwijzingen voor het verminderen van blootstelling aan straling. Het volgen van de berichtgeving van de Japanse overheid geldt ook met betrekking tot de veiligheid van voedsel en drinkwater. Volgens specialisten van de Europese Unie kan zowel het risico van besmetting via voedsel als de gevolgen daarvan voor de gezondheid met name voor reizigers zeer klein worden geacht. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de EU-delegatie: http://www.euinjapan.jp/en/world/afs/fsj/.

Algemeen
Voor heel Japan geldt het risico voor aardbevingen en zeebevingen die kunnen uitmonden in vloedgolven (tsunami’s). Bij een grote aardbeving als die van 11 maart 2011 kunnen naschokken nog een jaar of langer aanhouden. Informatie over wat te doen in geval van een aardbeving is te vinden op de website van Tokyo Metropolitan Government: (www.bousai.metro.tokyo.jp/english/index.html#anchor5).

In Japan kunnen van mei tot en met november tropische stormen (tyfoons) voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en –bij georganiseerde (toeristische) reizen- goed contact te houden met de touroperators. Zie voor meer informatie de website van het Japan Meteorological Agency www.jma.go.jp/jma/indexe.html of de website severe.worldweather.wmo.int.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Japan wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Japan is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Japan seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Japan kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Japan geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Japan kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Tokio: japan.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Zware criminaliteit
Zware criminaliteit komt voor in het circuit van de georganiseerde misdaad. Buitenlandse bezoekers komen hier zelden mee in aanraking.

Terrorisme
U dient bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Onveilige gebieden
Zie de rubriek ‘Actualiteiten’.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen