Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Indonesië

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken "Actualiteiten en Onveilige gebieden" als volgt gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 18 oktober 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Sinds september 2011 is het zeer onrustig in Papua. Op verschillende plaatsen hebben zich ernstige ongeregeldheden voorgedaan, waarbij ook doden zijn gevallen.
Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de gebieden Puncak Jaya en Timika vanwege ernstige ongeregeldheden waarbij op 22 juni 2012 een aantal slachtoffers zijn gevallen.
Reizigers naar overige delen in Papua wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Bij reizen in de Noord-Molukken, Molukken en Ambon in het bijzonder wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten in verband met de mogelijkheid van plots oplaaiende ongeregeldheden. Alvorens af te reizen naar de Molukken en Ambon, wordt aangeraden actuele informatie in te winnen over de situatie ter plaatse.

Gezien de veiligheidssituatie wordt reizigers geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten in Centraal-Sulawesi, met name in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. Dit gebied werd enige jaren lang geteisterd door geweld en ook nu nog blijft de situatie gespannen.

Reizigers in Aceh, in het bijzonder in afgelegen gebieden en buiten Banda Aceh, wordt uitdrukkelijk geadviseerd waakzaamheid te betrachten, alleen overdag te reizen en alleen gebruik te maken van hoofdwegen.

De Nederlandse ambassade in Jakarta volgt de ontwikkelingen in Indonesië op de voet en publiceert via een bulletin een aantal concrete adviezen aan de Nederlandse gemeenschap in Indonesië. Het bulletin is te vinden op de website van de Nederlandse ambassade (http://indonesie.nlambassade.org/).

Bezoekers aan Indonesië wordt dringend aangeraden geen arak te drinken. Arak is een lokaal thuis gestookte, illegale en met methanol aangelengde rijstwijn. In het recente verleden zijn tientallen mensen overleden als gevolg van het drinken van arak.

Algemeen
Aardbevingen, vulkanen en cyclonen
Indonesië ligt in een voor aardbevingen gevoelig gebied. U wordt geadviseerd u goed te informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen naar een door aardbeving getroffen gebied.
Indonesië maakt deel uit van de zogenaamde ‘ring of fire’, hetgeen inhoudt dat in het land veel vulkanen te vinden zijn. In het recente verleden hebben zich enkele uitbarstingen voorgedaan. Wanneer de lokale autoriteiten waarschuwen voor een mogelijke uitbarsting, wordt geadviseerd niet te reizen in de onmiddellijke omgeving van de desbetreffende vulkaan.
In Indonesië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Meer informatie vindt u o.a. op de websites www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.
In het regenseizoen, dat loopt van december tot maart, komen regelmatig overstromingen voor. U dient er rekening mee te houden dat bij calamiteiten (natuurrampen e.d.) sommige gebieden geïsoleerd kunnen raken en er problemen kunnen ontstaan als gevolg van beperkte vervoerscapaciteit.
Voor informatie inzake aardbevingen, cyclonen, overstromingen e.d. wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en –bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Indonesië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In tegenstelling tot Nederland kent Indonesië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Het bezit van drugs is in Indonesië strafbaar en op drugssmokkel staat de doodstraf. Meer informatie kunt u vinden op www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Indonesië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Indonesië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Indonesië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Indonesië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Jakarta: http://indonesie.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In geheel Indonesië dient rekening te worden gehouden met de mogelijkheid van terroristische activiteiten. U dient zich bewust te zijn van het verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen. Bomaanslagen vonden plaats op Bali (2002 en 2005), in Jakarta op het Marriott Hotel (2003), in Jakarta op de Australische ambassade (2004) en op het Ritz Carlton en Marriott Hotel (17 juli 2009).
De Indonesische veiligheidsautoriteiten zijn actief in het bestrijden van terroristische dreigingen. De door deze diensten geboekte successen vormen tevens het bewijs dat nog steeds rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid van terroristische activiteiten.

Onveilige gebieden
Gezien de veiligheidssituatie wordt reizigers geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten in Centraal-Sulawesi, met name in het gebied tussen het meer van Tentena en de stad Poso. Dit gebied werd enige jaren lang geteisterd door geweld en ook nu nog blijft de situatie gespannen. 

Reizigers in Aceh, in het bijzonder in afgelegen gebieden en buiten Banda Aceh, wordt uitdrukkelijk geadviseerd waakzaamheid te betrachten, alleen overdag te reizen en alleen gebruik te maken van hoofdwegen.

Bij reizen in de Noord-Molukken, Molukken en Ambon wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten in verband met de mogelijkheid van plots oplaaiende ongeregeldheden. Alvorens af te reizen naar de Molukken en Ambon in het bijzonder, wordt aangeraden actuele informatie in te winnen over de situatie ter plaatse.

Sinds september 2011 is het zeer onrustig in Papua. Op verschillende plaatsen hebben zich ernstige ongeregeldheden voorgedaan, waarbij ook doden zijn gevallen.
Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar de gebieden Puncak Jaya en Timika vanwege ernstige ongeregeldheden waarbij op 22 juni 2012 een aantal slachtoffers is gevallen.
Reizigers naar overige delen in Papua wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

 

 

 

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen