Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Honduras

Extra waakzaamheid betrachten

In dit reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’, ‘Zware criminaliteit’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 23 maart 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

In Honduras wordt reizigers in verband met de instabiele politieke en veiligheidssituatie geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten en zich goed op de hoogte te stellen van de actuele ontwikkelingen en veiligheidssituatie ter plaatse alvorens af te reizen (zie rubrieken ‘Zware criminaliteit’ en ‘Onveilige gebieden’). Tevens wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden.

Algemeen
.
In Honduras kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en –bij georganiseerde (toeristische) reizen- goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.
Daarnaast kunnen in Honduras overstromingen, aardverschuivingen (door regenval) en aardbevingen voorkomen.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Honduras wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In Honduras is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Honduras seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Honduras kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Honduras geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende of specifieke informatie over actuele zaken met betrekking tot een verblijf in Honduras wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in San José (http://costarica.nlambassade.org/ ) of contact opnemen via e-mailadres sjo-ca@minbuza.nl.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Gewapende overvallen, verkrachtingen en ontvoeringen (express kidnapping) zijn dagelijks voorkomende gebeurtenissen. Met name door de toename van illegale drugsactiviteiten, voor het merendeel in het noorden van het land, neemt de criminaliteit steeds ernstigere vormen aan. Zowel Nederlanders woonachtig in Honduras als toeristen kunnen hiermee geconfronteerd worden. Met name in de grote steden zoals Tegucigalpa, San Pedro Sula en La Ceiba, en in mindere mate, het binnenland en afgelegen streken, maar weer in toenemende mate, in de meest toeristische gebieden (Copan, Bay Islands).
Indien u bij een overval betrokken raakt, wordt geadviseerd geen verzet te bieden, aangezien verzet vaak leidt tot wapengebruik of ander grof geweld. In het verkeer komen eveneens gewapende overvallen voor.

Reizigers wordt gedurende hun reis geadviseerd de bagage altijd goed in het oog te houden en geld, creditcards en andere waardevolle documenten op het lichaam te dragen. Aangeraden wordt geen juwelen te dragen en paspoort, vliegticket en niet direct benodigde gelden, indien mogelijk, op een veilige plek te bewaren.
Het risico van overvallen in het openbaar vervoer is toegenomen. U wordt aangeraden gebruik te maken van hoteltaxi’s en van rechtstreekse luxe busverbindingen.

Onveilige gebieden
U wordt aangeraden extra waakzaamheid te betrachten vanwege regelmatige en gewelddadige incidenten in het hele land. Geweldsincidenten komen overal voor, met name in de toeristische gebieden als Copán en de Bay Islands.

Het wordt ontraden om (lopend) afgelegen plekken (zoals stille straten en ruïnes) te bezoeken. U wordt geadviseerd niet alleen te reizen. Tevens wordt afgeraden om na zonsondergang te reizen of te voet de straat op te gaan.

Gebruik van de niet-officiële grensovergangen tussen Honduras en Guatemala wordt ontraden vanwege illegale activiteiten zoals smokkel, o.a. van gestolen auto’s en banditisme.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen