Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Haïti

Niet-essentiële reizen worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten' en 'Algemeen' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 1 juni 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Voor een bezoek aan Haïti worden alle niet-essentiële reizen ontraden.

Op 12 januari 2010 heeft in Haïti een zware aardbeving plaatsgevonden gevolgd door zware aardschokken. Het dagelijks leven in Haïti inclusief alle hulpvoorzieningen is ontwricht.

Algemeen
In Haïti kunnen van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie

Medische voorzieningen in Haïti zijn beperkt beschikbaar. Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Haïti wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In Haïti is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Haïti seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Haïti kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Haïti geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Indien u toch voor langere tijd in Haïti gaat verblijven wordt aangeraden u te laten registreren bij het Nederlandse Consulaat-Generaal te Port-au-Prince, adres:
Postadres: P.O. Box 2395, Port-au-Prince
Bezoekadres: Place Boyer no. 66, HT6140 Petion-Ville, Port-au-Prince
tel.nr. +509 2940 9642
e-mail rpadberg@bndhaiti.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Het aantal overvallen en berovingen in Haïti is hoog. Er worden regelmatig mensen beroofd of ontvoerd. Bij reizen in Haïti is het daarom raadzaam rekening te houden met gewelddadige en gewapende overvallen. Indien een dergelijke overval plaatsvindt, wordt geadviseerd geen verzet te bieden.

In kringen van de intensieve drugshandel komen regelmatig gevallen voor van zware criminaliteit. Uitbarstingen van openbaar geweld komen van tijd tot tijd voor. Individuele moordaanslagen en ontvoeringen zijn aan de orde van de dag.

Onveilige gebieden
Het wordt ontraden zich na zonsondergang op straat te begeven. Ook overdag dient u op uw hoede te zijn, aangezien ook dan overvallen plaatsvinden, en wordt afgeraden zich te voet op straat te begeven. Het is verstandig volks(sloppen)wijken te mijden.

Het wordt afgeraden na zonsondergang te reizen. Verder wordt u aangeraden geen gebruik te maken van het openbaar transport en geen foto’s te nemen van personen, aangezien dit niet altijd op prijs wordt gesteld door de lokale bevolking.

Een bezoek aan de sloppenwijken van de hoofdstad Port-au-Prince wordt ontraden. Ook de andere delen van de stad - zelfs de toegangsweg van en naar het vliegveld - dienen, gelet op het aantal voorvallen, als het mogelijk is te worden vermeden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen