Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Guyana

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 27 juli 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Met het oog op criminaliteit, wordt de reiziger geadviseerd in het gehele land waakzaamheid te betrachten. Zie ook de rubrieken ‘Criminaliteit’ en ‘Onveilige gebieden’.

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar Lynden (in zuidwest Guyana) en de weg naar Brazilië ten zuiden van Lynden (zie ‘Onveilige gebieden’).

In Guyana wonen voornamelijk Indo-Guyanezen (van Indiase afkomst) en Afro-Guyanezen. Etnische geschillen tussen deze groepen komen voor en hebben in het verleden geleid tot spanningen met gewelddadige afloop.

Algemeen
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Guyana wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Guyana seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Guyana kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Guyana geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Guyana wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in Paramaribo: www.nederlandseambassade.sr

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Guyana kampt met grote problemen op het gebied van zware criminaliteit: schietpartijen, gewapende overvallen, overvallen op auto’s en bestuurders van auto’s, ontvoeringen en drugsgerelateerde misdaad komen regelmatig voor. Inbraken, diefstal uit auto’s, berovingen en drugsgerelateerde kleine criminaliteit komen eveneens voor. In verband hiermee wordt geadviseerd waakzaam te zijn.

Onveilige gebieden
Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, te weten naar Lynden (in zuidwest Guyana) en de weg naar Brazilië ten zuiden van Lynden vanwege de onveilige toestand ontstaan na de het gewelddadig neerslaan van een demonstratie in juli 2012. Sindsdien zijn onlusten, barricades en gewapende berovingen gemeld in Lynden en de weg vanuit Lynden naar het zuiden. 

Het is raadzaam om waakzaamheid te betrachten en samenscholingen van grote groepen mensen te mijden. U wordt geadviseerd om in Albouystown en in de omgeving van Stabroek Market en Tiger Bay ook overdag bijzonder voorzichtig te zijn. Dat geldt eveneens voor de East Coast Demarara, in het bijzonder de dorpen Buxton, Friendship en Annadale, de East Bank regio's, met name Eccles en Agricon, en de Timerhi to Lynden Highway.

Het is niet ongebruikelijk dat agenten steekpenningen vragen bij de checkpoints op weg naar Lethem, bij de Maruwa Hills en Mabura. Op willekeurige tijden en locaties kunnen elders eveneens politiecontroles plaatsvinden, waarbij het vragen om steekpenningen niet ongebruikelijk is.

Zeepiraterij komt voor in de wateren in en rond Guyana, maar heeft vooral vissersboten als doelwit

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen