Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Guinee-Bissau

Niet-essentiële reizen worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken  'Actualiteiten' en 'Onveilige gebieden' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 4 juni 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

Na de staatsgreep van 12 april 2012 is thans sprake van een onzekere politieke en veiligheidssituatie. De dreiging van geweld en een verhoogde kans op politieke instabiliteit en civiele of militaire onrust blijft aanwezig. Banken zijn ondertussen weer geopend, maar contant geld blijft schaars. De elektriciteits- en watervoorziening is beperkt en ziekenhuizen zijn nog niet volledig operationeel. Commerciële vluchten opereren inmiddels weer volgens het normale schema.

Alle niet essentiele reizen  worden ontraden. Nederlanders die momenteel in Guinee-Bissau verblijven wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, de politieke en veiligheidsontwikkelingen in de lokale media nauwgezet te volgen en demonstraties en samenscholingen te mijden.

Algemeen

Tijdens het regenseizoen (juni – november) kunnen onverharde wegen ontoegankelijk worden, ook in de hoofdstad.

Omdat er een taboe heerst op het fotograferen van gebouwen en personen wordt u aangeraden altijd tevoren om toestemming te vragen.

Reizen na zonsondergang wordt ontraden. Bovendien wordt reizigers aangeraden niet alleen te reizen.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Guinee-Bissau wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, rivm.nlof rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Seksuele handelingen met minderjarigen worden in Nederland aangemerkt als een ernstig strafbaar feit en kunnen, ook als deze plaatsvinden in het buitenland, in Nederland leiden tot strafrechtelijke vervolging.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Guinee-Bissau kunt u vinden op website van de Nederlandse ambassade in Senegal te Dakar:nlambassadedakar.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit
In Guinee-Bissau is sprake van een toename van drugsgerelateerde criminele activiteiten.

Onveilige gebieden
Ondanks inspanningen om niet geëxplodeerde mijnen op te sporen en te verwijderen, is het mijngevaar in Guinee-Bissau niet volledig verdwenen. Voor verplaatsingen buiten de hoofdstad Bissau wordt aangeraden zich lokaal op de hoogte te stellen van de situatie en alleen hoofdwegen te gebruiken. Daarnaast blijft het noordwestelijke deel van Guinee-Bissau (het grensgebied met Senegal) onveilig vanwege de aanwezigheid van mijnen. Dit deel grenst bovendien aan de Senegalese regio Casamance waar regelmatig confrontaties tussen het Senegalese leger en rebellen voorkomen. Nederlanders die Guinee-Bissau vanwege de huidige situatie willen verlaten, kunnen – met inachtneming van de nodige veiligheidsmaatregelen – gebruik maken van de weg tussen de grens van Senegal en Ziguinchor. Leest u tevens het reisadvies Senegal.

De politieke en veiligheidssituatie in buurland Guinee (Conakry) is fragiel. Niet-essentiële reizen naar het grensgebied met Guinee (Conakry) worden eveneens afgeraden.

 

 

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen