Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Georgië

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn alle rubrieken gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 8 juni 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden
, te weten naar de de facto afgescheiden landsdelen Abchazië en Zuid-Ossetië en de directe omgeving van de feitelijke scheidingslijn met Georgië (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

In Tbilisi en grotere steden zijn protestacties van oppositiepartijen mogelijk. U wordt geadviseerd locaties waar samenscholingen en demonstraties plaatsvinden te mijden.

Waakzaamheid in het verkeer is noodzakelijk omdat de verkeersregels niet altijd goed worden nageleefd, het is veiliger ’s nachts niet te reizen.

Algemeen
Georgië ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie kunt u vinden op http://earthquake.usgs.gov/.

Bij zware regenval of smeltende sneeuw komen er landverschuivingen voor.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Georgië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Georgië geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Georgië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Georgië kennen een zeer strkt vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Georgië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie betreffende een verblijf in Georgië kunt u vinden op website van de Nederlandse ambassade in Tbilisi: georgie.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat.

Zware criminaliteit

Hoewel er sprake is van wijdverbreid wapenbezit is er relatief weinig criminaliteit.

Onveilige gebieden
Als gevolg van de feitelijke afscheidingen van enkele regio’s die sinds het conflict in augustus 2008 niet meer onder de invloedsfeer van Georgië vallen, worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden: te weten Abchazië en Zuid-Ossetië en niet-essentiële reizen naar de directe omgeving van de feitelijke scheidingslijn met Georgië. De landsdelen Abchazië en Zuid-Ossetië vallen niet meer onder de directe invloedsfeer van Georgië en zijn nagenoeg afgesloten voor internationaal verkeer. De binnenlandse veiligheidssituatie in Abchazië en Zuid-Ossetië is instabiel en blijft gevaarlijk door het risico op incidenten bij de bestandslijn. Er vinden aanhoudingen plaats en er wordt van tijd tot tijd geschoten. Geadviseerd wordt checkpoints van Russische grenstroepen en militia die zich in de genoemde onveilige gebieden bevinden te mijden. Het is niet mogelijk om consulaire bijstand te verlenen in Abchazië en Zuid Ossetië.

Het is voor buitenlanders vrijwel onmogelijk Abchazië binnen te komen behalve via de noordelijke grens met Rusland en alleen nog maar incidenteel vanuit Georgië via de bestandslijn langs de Inguri rivier. Binnenkomst vanuit Rusland in Abchazië (of Zuid-Ossetië) wordt echter door de Georgische autoriteiten opgevat als een illegale grensoverschrijding en een misdrijf, waarop een maximale gevangenisstraf staat van vier jaar. Voor buitenlanders wordt daarbij geen uitzondering gemaakt.

Doorreizen via Zugdidi naar Svaneti is zonder problemen mogelijk. De grensovergang bij Kazbegi en Zemo Lars is in beginsel opengesteld voor transitverkeer van reizigers met geldige Russische visa, maar u wordt geadviseerd zich goed te informeren over de actuele (veiligheids)situatie alvorens af te reizen naar de grensgebieden in Zuid-Rusland (Ingushetia, Tsjetjenië en Dagestan).

Ook bij reizen naar afgelegen en dunbevolkte gebieden, zoals bijvoorbeeld Svaneti en Tusheti wordt u geadviseerd om u goed voor te bereiden alvorens af te reizen. Het is beter een ervaren en betrouwbaar reisbureau of gids in de arm te nemen.

 

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen