Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Gambia

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 5 september 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Gambia wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Gambia kent de doodstraf voor een aantal misdaden waaronder moord, verraad, mensenhandel en brandstichting. Gambia is onlangs begonnen met het hervatten van executies van ter dood veroordeelden. Een aantal personen werd geëxecuteerd door een vuurpeloton op 26 augustus 2012. Verschillende organisaties hebben protesten aangekondigd.

Geadviseerd wordt om manifestaties en/of politieke bijeenkomsten te vermijden en afstand te bewaren bij militaire installaties en regeringsgebouwen

Reizen over de weg van Gambia naar de Casamance-regio worden wegens toename van gewapende overvallen in de Casamance-regio ontraden. ( zie ook rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen
Zowel in steden als daarbuiten worden voertuigen veelvuldig door de verkeerspolitie aangehouden, formeel voor controle van de identiteitsbewijzen en dergelijke, in werkelijkheid om een bijverdienste te creëren.

Het autoverkeer in Gambia is onveilig, o.a. door de slechte staat van wegen en voertuigen. Na het invallen van de duisternis nemen de gevaren sterk toe. Bij reizen in Gambia wordt aangeraden waakzaam te zijn en voor checkpoints, die niet altijd duidelijk zichtbaar zijn, te stoppen.

Gezondheidssituatie
Medische voorzieningen in Gambia zijn beperkt. Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Gambia wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Gambia seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Gambia kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Gambia geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Homoseksualiteit is in Gambia strafbaar. U wordt geadviseerd zich terughoudend op te stellen en te uiten.
Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Gambia wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in Senegal te Dakar: www.nlambassadedakar.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
In de Senegalese Casamance-regio doen zich confrontaties tussen het Senegalese leger en rebellen voor. Reizen over de weg van Gambia naar de Casamance-regio worden wegens toename van gewapende overvallen in de Casamance-regio ontraden. Zie ook het reisadvies voor Senegal en voor Guinee-Bissau

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen