Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Filipijnen

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd

Laatst gewijzigd op 28 december 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Op 17 december 2011 werden 13 provincies in de Regions VI, VII, IX, X, XI, Caraga en ARRM zwaar getroffen door tropische storm Washi (Sedong). Voor updates kunt u de website van de National Disaster Risk Reduction and Management Council (NDRRM) raadplegen: www.ndrrmc.gov.ph

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’). Er is een dreiging van ontvoering, al dan niet voor losgeld, in de Filipijnen, in het bijzonder in het zuiden, inclusief toeristische kust – en eilandbestemmingen. Toeristen en lokale inwoners zijn in het verleden ontvoerd op locaties in het zuiden van Palawan en op de eilanden van de Sulu archipel, waarbij sommigen om het leven zijn gebracht. 

Alle niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’). Gewapende schermutselingen tussen leger en het Moro Islamic Liberation Front (MILF) en leden van het Moro National Liberation Front (MNLF) komen regelmatig voor in Centraal Mindanao. In november en december 2008 vonden aanvallen plaats tegen militaire en civiele doelen in geheel Mindanao. Sindsdien is de situatie gestabiliseerd, doch nieuwe aanvallen vallen niet uit te sluiten.

Algemeen
In de Filipijnen kunnen van mei tot en met december tyfoons voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de websites www.tropicalstormrisk.com  en www.ndrrmc.gov.ph

In de Filipijnen vertonen vulkanen in wisselende mate een verhoogde activiteit, met als gevolg dat door het Filipijnse Instituut voor Vulkanologie en Seismologie (PHIVOLCS) veiligheidszones worden ingesteld. Het betreft onder meer de Bulusan vulkaan (provincie Sorsogon), de Mayon vulkaan (provincie Albay) en de Taal vulkaan (provincie Batangas, ongeveer 50 km ten zuiden van Metro Manilla). Het wordt ontraden zich binnen de eventueel ingestelde veiligheidszones van deze vulkanen te begeven.

De Filipijnen wordt ook regelmatig getroffen door natuurrampen zoals aardbevingen, en aardverschuivingen. Voor de actuele situatie kunt u de website van het Filipijns Instituut van Vulkanologie en Seismologie raadplegen www.phivolcs.dost.gov.ph.

Er vinden traditioneel rondom nationale en lokale verkiezingen veel gewelddadige incidenten plaats. Reizigers worden geadviseerd waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden.

In de aanloop naar de algemene en presidentiële verkiezingen van 10 mei 2010 werden in een politieke strijd tussen twee clans op 23 november 2009 tientallen mensen vermoord in de buurt van Ampatuan in de provincie Maguindanao in het zuiden van de Filipijnen. Alle reizen naar en in deze gebieden worden ontraden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Vervoer per veerboot in de Filipijnen kan gevaarlijk zijn. Reizigers wordt geadviseerd het gebruik van veerboten zo veel mogelijk te beperken. Veerboten worden vaak te vol beladen en zijn niet altijd goed onderhouden. Bovendien zijn er niet altijd voldoende reddingsmaterialen aan boord. Vooral in het tyfoonseizoen kunnen stormen plotseling opkomen. In juni 2008 kapseisde een veerboot tussen Manilla en Cebu, waarbij ongeveer 800 mensen omkwamen. Ook zijn veerboten, evenals bussen, doelwit geweest van bomaanslagen (zie de rubrieken ‘Terrorisme’ en ‘Zware criminaliteit’).

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in de Filipijnen wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in de Filipijnen seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van de Filipijnen kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in de Filipijnen geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In de Filipijnen is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge gevangenisstraffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in de Filipijnen wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in Manilla: filipijnen.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In de Filipijnen is sprake van een gevaar van terroristische aanslagen. Er zijn diverse terroristische groeperingen van zowel communistische als islamitische signatuur actief. Reizigers dienen zich bewust te zijn van het risico van aanslagen op willekeurige burgerdoelen in het gehele land, met name daar waar veel mensen samenkomen. Houdt rekening met de mogelijkheid van bomaanslagen, gijzelingsacties en overige terroristische activiteiten.

Zware criminaliteit
Ondanks successen van de autoriteiten in de bestrijding van misdaadsyndicaten, die zich bezighouden met ontvoeringen om losgeld te verkrijgen, is het risico op ontvoeringen nog altijd aanwezig. Met grof geweld gepaard gaande roofovervallen op straat komen regelmatig voor.

Waakzaamheid bij gebruik van openbaar vervoer, vooral in de avond en nacht, is geboden. Ook zijn bussen en busstations in het verleden doelwit geweest van bomaanslagen.

Het drogeren van buitenlanders in bars en taxi’s is een hardnekkig fenomeen.

Reizigers dienen voorts waakzaam te zijn voor benadering door personen die beweren hen te kennen (bijvoorbeeld van luchthaven of hotel), aangeven een gemeenschappelijk reisdoel te hebben of reizigers spontaan uitnodigen voor huisbezoek.

Onveilige gebieden
Fracties van verschillende rebellengroeperingen zijn nog altijd actief in geheel Mindanao. Met name in de Autonomous Region of Muslim Minanao (ARMM) vinden confrontaties tussen leger en groepen MILF-rebellen plaats en dient rekening te worden gehouden met aanslagen op burgerdoelen.

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden; t.w. de Sulu Archipel, die onder andere bestaat uit de eilanden Tawi Tawi, Sulu en Basilan evenals de omringende wateren,vanwege het risico van terroristische activiteiten, ontvoeringen en piraterij. Ook confrontaties tussen het leger en leden van groeperingen als MILF, MNLF, Jemaah Islamiyah en Abu Sayyaf komen hier regelmatig voor. 

Alle niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden; t.w. west-, centraal- en zuid-Mindanao. Het betreft de volgende regio’s en/of provincies: Zamboanga Peninsula (Region IX), Lanao del Norte (Provincie van Region X), Davao Region (Region XI, met uitzondering van Davao City), SOCCSKSARGEN (Region XII), ARMM. In deze gebieden zijn diverse gewapende groepen actief, niet alleen van islamitische, maar ook van communistische signatuur.

Voor overige bestemmingen, de regio’s Caraga (Region XIII), Northern Mindanao (Region X, met uitzondering van Lanao del Norte) en Davao City, dienen reizigers zich kort voor aanvang van de reis op de hoogte te stellen van de actuele situatie.”

 

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen