Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies El Salvador

Extra waakzaamheid betrachten

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Terrorisme' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 23 maart 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In El Salvador wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten vanwege het gevaar voor berovingen. Tevens wordt u geadviseerd de wijken Soyapango en Apopa in San Salvador te mijden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

In El Salvador is de criminaliteit hoog. Veel geweld vindt plaats tussen lokale bendes en drugskartels. Reizigers kunnen met criminaliteit te maken krijgen door (gewelddadige) overvallen, inbraken etc. en doordat men (per ongeluk) aanwezig is bij een conflict of overval tussen de lokale bendes (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen
El Salvador ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Ook bestaat het risico van vulkaanuitbarstingen, orkanen, overstromingen en aardverschuivingen door overvloedige regenval.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in El Salvador wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In El Salvador is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in El Salvador seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van El Salvador kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in El Salvador geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in El Salvador kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in San José, Costa Rica: http://costarica.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
In het gehele land - ook op stranden en bij toeristische attracties - komen gewelddadige overvallen en verkrachtingen voor. In voorkomende gevallen wordt geadviseerd geen verzet te bieden, aangezien verzet vaak leidt tot wapengebruik of ander grof geweld. Kleine criminaliteit komt zeer regelmatig voor. Daarnaast neemt zwaarder geweld, als gewapende overvallen toe.

Het wordt ontraden grote hoeveelheden geld op zak te hebben en zichtbaar juwelen te dragen. Paspoort, niet direct benodigde gelden en vliegticket dienen bij voorkeur veilig te worden opgeborgen. Wel moet u zich op straat kunnen identificeren. Door de Salvadoreense autoriteiten wordt een kopie van het paspoort, voorzien van een verklaring dat de kopie gelijk is aan het origineel, voorzien van een stempel van het Consulaat en de handtekening van de Honorair Consul erkend.

Onveilige gebieden
Het risico van overvallen op auto’s en in het openbaar vervoer is hoog. U wordt aangeraden geen taxi’s op straat aan te houden, maar gebruik te maken van taxi’s bij hotels en op de internationale luchthaven. Tevens wordt aangeraden gebruik te maken van rechtstreekse luxe busverbindingen. Het is raadzaam bij busterminals en tijdens busritten uw bagage goed in de gaten te houden en geld, creditcards en andere waardevolle documenten op het lichaam te dragen.

U wordt geadviseerd binnenwegen zoveel mogelijk te mijden en alleen via de grote doorgaande wegen te reizen. Het wordt ten sterkste ontraden ’s nachts te reizen of te voet op straat te gaan. Indien u alleen reist, wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten. Tevens wordt u geadviseerd de wijken Soyapango en Apopa in San Salvador te mijden.

Het is niet verstandig (lopend en alleen) afgelegen plekken (zoals stille straten, miradores en ruïnes) te bezoeken.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen