Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Ecuador

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn de rubrieken ''Actualiteiten' ,  'Algemeen', 'Zware Criminaliteit' en 'Onveilige gebieden'  gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 2 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Voor Ecuador worden alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden (zie Onveilige gebieden’).

U wordt geadviseerd om demonstraties en samenscholingen te mijden en waakzaam te zijn. (zie rubrieken ‘Zware criminaliteit’ en ‘Onveilige gebieden’).

De ambassade in Quito wordt per 1 februari 2012 gesloten.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Quito kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Lima (Peru) nlgovlim.com. Indien u in Ecuador verblijft, wordt u geadviseerd zich via de website van de ambassade in Lima (Peru) te registreren (http://www.nlgovlim.com/persoonsregistratie/login.php).

Algemeen
Ecuador ligt in een aardbeving gevoelig gebied. Zware aardbevingen kunnen voorkomen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

U wordt geadviseerd om demonstraties en samenscholingen te mijden en waakzaam te zijn.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Ecuador wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In Ecuador is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge gevangenis straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Ecuador seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Ecuador kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Ecuador geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor algemene reisinformatie wordt u aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

In het grensgebied met Colombia, met name in de provincie Esmeraldas en op sommige plaatsen in de provincies Carchi en Sucumbios is sprake van de aanwezigheid van terroristische groepen.

Zware criminaliteit
In geheel Ecuador is er sprake van toenemende criminaliteit. Met name in Quito en Guayaquil maar ook in kleinere steden vinden regelmatig berovingen plaats. Bij uitgaan in de avonduren en nacht wordt extra waakzaamheid aanbevolen. Alleen reizen of uitgaan in de avonduren dient te worden vermeden.

Waakzaamheid is geboden bij het verlaten van een bank of na gebruik van een geldautomaat. Bij het nemen van taxi’s dient me erop te letten dat de officieel geel van kleur zijn, voorzien zijn van registratienummers op de portieren en een taximeter bezitten.

Onveilige gebieden
De natuurgebieden in Ecuador zijn eenzaam en uitgestrekt. In verband met berovingen en de kans op verdwalen wordt aangeraden natuurparken in groepsverband onder leiding van een gids te bezoeken. Alleen reizen in afgelegen gebieden wordt ontraden.

Ook bij bezoeken aan het centrum van de grote steden, de Teleferico en de Panecillo in Quito dient u waakzaamheid te betrachten, met name ook in de avond en nacht.

Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden, t.w. de noordelijke gebieden van Ecuador, grenzend aan Colombia, de provincies Esmeraldas, Sucumbios, Carchi en de aangrenzende provincie Orellana zijn onveilig.  Reizen buiten groepsverband in deze gebieden wordt ontraden.

Bij reizen tussen Ecuador en Peru wordt aangeraden alleen gebruik te maken van de Panamericana weg en van de reguliere doorlaatposten. Ook ligt er in de buurt van de grens een niet ontmijnd gebied. Waakzaamheid moet worden betracht bij grensposten voor diefstal en bedrog bij aankoop van deviezen.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen