Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Dominicaanse Republiek

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies is de rubriek 'Algemeen' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 15 juni 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Voor het reizen in de Dominicaanse Republiek wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Algemeen
Sporadisch zijn er incidenten van criminaliteit en geweld. In toenemende mate zijn toeristen slachtoffer van berovingen als zij zich buiten de vakantieparken bevinden.

Reizigers dienen in het bijzonder voorzichtigheid te betrachten bij het bezoeken van geïsoleerde toeristische attracties en bij het gebruik van lokaal transport, waaronder scooters en guagua’s (lokaal bus transport). Voorkeur heeft het gebruik van de officiële (gele) toeristische taxi’s. De Toeristen Politie (POLITUR) kan op elk moment hulp bieden aan toeristen. U kunt telefonisch contact met hen opnemen op het gratis telefoonnummer 1-809-200-3500.

Autorijden na zonsondergang buiten Santo Domingo is niet zonder gevaar, vooral vanwege de chaotische rijstijl, de slechte wegen en het ontbreken van straatverlichting. Het komt ook voor dat lokale weggebruikers zonder verlichting of onder invloed van alcohol deelnemen aan het verkeer.

Vanwege het risico op overvallen en berovingen wordt u geadviseerd extra voorzichtig te zijn bij het na zonsondergang reizen naar de bestemming vanaf de luchthaven Las Americas in Santo Domingo en op de verbindingswegen tussen de grote steden.

In de Dominicaanse Republiek kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en -bij georganiseerde (toeristische) reizen- goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of http://www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
De medische voorzieningen buiten de hoofdstad zijn redelijk tot slecht te noemen.

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in de Dominicaanse Republiek wordt u geadviseerd contact op te nemen (minstens 8 weken voor vertrek) met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of door bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen http://www.lcr.nl, http://www.who.int, http://www.rivm.nl of http://www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In de Dominicaanse Republiek is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in de Dominicaanse Republiek seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek kennen een zeer strikt vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in de Dominicaanse Republiek geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie betreffende een verblijf in de Dominicaanse Republiek wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in Santo Domingo: http://dominicaanserepubliek.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd http://www.wijsopreis.nlte raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Handelen in drugs is aan de orde van de dag in de Dominicaanse Republiek. Regelmatig worden vooral toeristen benaderd om als koerier te fungeren. Aangezien drugssmokkel een strafbaar feit is met zware gevangenisstraffen wordt u geadviseerd hiervoor op uw hoede te zijn.

Onveilige gebieden
Momenteel geen bijzonderheden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen