Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Cuba

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn alle rubrieken 'gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 26 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Cuba wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Algemeen
De infrastructuur op Cuba is op vele plaatsen zeer gebrekkig. De elektriciteit valt zeer regelmatig en vaak langdurig uit. Uitgevallen straatverlichting, stoplichten etc. verhogen het veiligheidsrisico. U wordt geadviseerd er rekening mee te houden dat koelkastjes (voor uw medicijnen) kunnen uitvallen door stroomstoring of dat de apotheek de medicijnen niet op de gewenste temperatuur kan bewaren.

In Cuba kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Cuba wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websiteste raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In tegenstelling tot Nederland kent Cuba geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge gevangenisstraffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Cuba seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Cuba kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Cuba geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Cuba kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Havana: http://cuba.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Mede door de intensieve politiecontrole en sociale controle is Cuba aanzienlijk veiliger dan de meeste andere landen in Latijns-Amerika. Dit neemt niet weg dat zakkenrollers en gelegenheidsdieven op onverwachte plekken en momenten met gebruikmaking van geweld hun slag kunnen slaan. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten op het strand, op terrasjes, in het theater en donkere steegjes en geen dure camera’s, sieraden en andere kostbaarheden te dragen.
Tevens wordt u geadviseerd niet in te gaan op voorstellen van ‘zelfstandige chauffeurs’ om via hun bemiddeling een auto te huren en door hen te laten besturen. Ook het meenemen van lifters wordt afgeraden.
Indien u zich na zonsondergang in de wijk Centro Habana bevindt, wordt aangeraden een taxi te nemen.
Reizen met de trein wordt afgeraden.

Onveilige gebieden
Zie rubriek 'Zware criminaliteit'.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen