Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Costa Rica

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen'  en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 26 april 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Het grootste veiligheidsrisico betreft gewapende roofovervallen. Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit).

Algemeen
In Costa Rica kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. Als gevolg van zware regenval in deze periode komt het regelmatig voor dat wegen geblokkeerd zijn door landverschuivingen en modderlawines. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en –bij georganiseerde (toeristische) reizen- goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com, www.nhc.noaa.gov of de website www.cne.go.cr van het nationale comité voor ramppreventie.

In Costa Rica bestaat tevens het risico van aardbevingen en/of vulkaanuitbarstingen.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in (land) wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD of reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Costa Rica geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Costa Rica seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Costa Rica kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Costa Rica geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Costa Rica wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade in San José: http://costarica.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
In het gehele land is de laatste jaren een toename merkbaar van overvallen, waarbij soms grof geweld wordt gebruikt. Dit komt zowel aan kust voor, als bij toeristische attracties elders en nabij het internationale vliegveld. In de meeste gevallen gaat het om persoonlijke bezittingen, geld, credit-cards en paspoorten. Indien men in een als zodanig herkenbare huurauto reist, dient men extra attent te zijn op mogelijk expres lekgeprikte banden en vervolgens zgn. behulpzame mede-weggebruikers. Het is in het algemeen goed extra waakzaamheid te betrachten en bij overvallen geen verzet te bieden.

Aangeraden wordt alleen officiële taxi’s met een gele driehoek op straat aan te houden, of gebruik te maken van oranje taxi’s (Taxis Unidos) bij hotels en op de internationale luchthaven. Het is raadzaam bij busterminals en tijdens busritten uw bagage goed in de gaten te houden. Tevens wordt aangeraden te vermijden dat u ’s nachts of in de vroege ochtend wordt afgezet of moet wachten bij het Coca Cola of andere busstations in het centrum van San José. Reis bij voorkeur niet ’s nachts. Bewaar zo mogelijk uw paspoort in een kluis in uw hotel en houd een fotocopie van de houderpagina en de pagina waarop de Costaricaanse inreisstempel staat bij u.

Onveilige gebieden
Momenteel geen bijzonderheden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen