Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Congo, de Republiek

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten' en 'Onveilige gebieden' als volgt gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 30 juli 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Voor reizen en verblijf in de Republiek Congo (Brazzaville) wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

Voor reizen tussen Brazzaville en Pointe Noire (per auto) dient u extra waakzaamheid te betrachten (zie ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen
In geval van calamiteiten dient u binnen te blijven en voor zover mogelijk lokaal advies in te winnen; de (weinige) hotels in het centrum van Brazzaville zijn relatief veilig gebleken.

Gezondheidssituatie
In geval van calamiteiten dient u binnen te blijven en voor zover mogelijk lokaal advies in te winnen; de (weinige) hotels in het centrum van Brazzaville zijn relatief veilig gebleken.

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in de Republiek Congo wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in de Republiek Congo seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Congo kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in de Republiek Congo geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Nederlanders die de Republiek Congo bezoeken wordt aangeraden zich op de hoogte stellen van eventuele nieuwe ontwikkelingen inzake de veiligheidssituatie ter plaatse. U wordt aangeraden zich bij de ambassade in Kinshasa (mede verantwoordelijk voor Congo Brazzaville) te registreren (tel.: 00-243-998001140/42; e-mail: kss-ca@minbuza.nl). Ook kan er via www.mfa.nl/kss aanvullende informatie worden ingewonnen.

Voor algemene reisinformatie raad ik u aan www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient echter rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit
De straatcriminaliteit - waarbij vaak wapens worden gebruikt - neemt in de grote steden toe.
In verband met een toename van de kans op overvallen wordt reizen na zonsondergang ontraden.

Onveilige gebieden
Er wordt aangeraden de nodige waakzaamheid te betrachten.

Tussen Brazzaville en Pointe Noire kan sinds enkele jaren per auto worden gereisd. U wordt echter aangeraden hierbij extra waakzaamheid te betrachten, aangezien in de Pool regio berovingen plaatsvinden door voormalige rebellen. U wordt aangeraden vóór vertrek te informeren naar de actuele situatie.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen