Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Comoren

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken  'Actualiteiten' en Terrorisme gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 10 februari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Politieke discussies op de Comoren, onder meer over de speciale status van Mayotte, willen nog wel eens uitmonden in demonstraties en ongeregeldheden.

Reizigers wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten, de berichtgeving in de media te volgen en zich goed te informeren over de situatie op de eilanden.Tevens wordt geadviseerd demonstraties, samenscholingen en grote publieke bijeenkomsten te mijden.

Algemeen
In de Comoren kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service: http://www.hewsweb.org/storms of op de website van het lokale Meteorological Office: http://www.met.gov.fj of http://severe.worldweather.org/.

Op de Comoren worden regelmatig schokken gevoeld in de omgeving van de vulkaan Karthala nabij Moroni op het hoofdeiland. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in de Comoren wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in de Comoren seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van de Comoren kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in de Comoren geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Nederlanders die tijdelijk of permanent op de Comoren verblijven wordt aangeraden zich te laten registreren bij de Franse ambassade in Moroni: cad.moroni-ambassade@diplomatie.gouv.fr met een cc aan de Nederlandse ambassade in Dar es Salaam: dar-ca@minbuza.nl.

Voor algemene reisinformatie wordt geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Piraterij vormt een aanzienlijke dreiging in de Golf van Aden en de Indische Oceaan inclusief de wateren rondom de Comoren. Ook zeilschepen en toeristische vaartuigen zijn kwetsbaar.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
Zie rubriek ‘Actualiteiten’.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen