Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Colombia

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek  ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd,

Laatst gewijzigd op 19 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In de afgelopen maanden is er exceptioneel veel regen in Colombia gevallen. Een groot aantal gebieden, met name de departementen (provincies) Caldas, Antioquia en Santander is grote schade aangericht. Daarnaast zijn de gebieden Norte de Santander, Valle, Risaralda, Cundinamarca (inclusief gebieden rondom Bogota), Bolivar, Atlántico, Cesar, Córdoba, Tolima, Sucre, Magdalena en Arauca getroffen.

Door overstromingen en landverschuivingen zijn wegen geblokkeerd en/of zwaar beschadigd waardoor gebieden niet altijd toegankelijk ziijn. De situatie kan per dag verschillen. Reizigers wordt geadviseerd zich goed op de hoogte stellen van de situatie ter plaatse en informatie in te winnen bij de (lokale) reisagent en/of de lokale politie alvorens af te reizen.

De strenge veiligheidspolitiek van Uribe, voortgezet door president Santos, heeft tot gevolg dat de veiligheidssituatie in het algemeen in Colombia verbeterd is. Er is echter in de afgelopen maanden wel sprake van een toename van overvallen op het busvervoer op de doorgaande routes in het gehele land. In het bijzonder worden overvallen door gewapende bendes op de nachtbussen in het zuid-westen van Colombia gepleegd. Zie verder ook de rubriek ‘Onveilige gebieden’.

Algemeen
Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Colombia wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In Colombia is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Colombia seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Colombia kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Colombia geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Colombia kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Bogota: colombia.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In de landelijke gebieden vinden nog steeds confrontaties plaats tussen guerrillagroeperingen, nieuwe illegaal gewapende groeperingen, drugskartels en de Colombiaanse strijdkrachten. Op het platteland worden regelmatig aanslagen gepleegd, soms ook in stedelijke gebieden. Colombia is een van de landen met de meeste slachtoffers van landmijnen ter wereld. In landelijke gebieden, in het bijzonder die waarnaar niet-essentiële reizen worden ontraden, wordt u daarom aangeraden altijd de lokale adviezen over eventuele aanwezige mijnen op te volgen.

Zware criminaliteit.
Zware criminaliteit en terrorisme zijn sterk verweven in Colombia. De terroristische organisaties FARC en ELN, evenals drugskartels en de zogenaamde nieuwe illegaal gewapende groeperingen zijn betrokken bij drugshandel en - productie, ontvoeringen, afpersing, smokkel en andere zware criminele activiteiten.

U wordt aangeraden om waakzaamheid te betrachten in verband met mogelijke aanslagen op drukke plaatsen en in de buurt van overheids- of militaire gebouwen.

De beruchte ‘paseo milionario’ is een praktijk waarbij men in een (meestal gestolen) taxi wordt bedreigd, meegenomen en wordt gedwongen geld te pinnen bij verschillende bankautomaten. Deze wijze van ‘ontvoering’ kan uren en in een heel enkel geval dagen duren. Reizigers wordt aangeraden zoveel mogelijk gebruik te maken van de diensten die taxicentrales bieden om een taxi telefonisch te boeken in plaats van er een op straat aan te houden of in een taxi te stappen die zichzelf aanbiedt.

Lichtere vormen van criminaliteit zoals zakkenrollen en berovingen komen veel voor en gaan vaak gepaard met geweld. Het wordt daarom aangeraden altijd voorzichtig te zijn, niet te koop te lopen met tekenen van rijkdom zoals fototoestellen, videocamera’s of dure sieraden en zoveel mogelijk op veilige plaatsen geld te pinnen. Mocht u desondanks toch het slachtoffer worden van een beroving waarbij gedreigd wordt met geweld, dan wordt u geadviseerd geen weerstand te bieden en de gevraagde zaken af te geven.

Er wordt steeds vaker gebruik gemaakt van drugs om potentiële slachtoffers van beroving bewusteloos of willoos te maken. Deze drugs kunnen toegediend worden door middel van voedsel, drank, sigaretten, sprays, poeders of zelfs in papier. Sommige typen drugs werken erg snel, soms al binnen twee minuten, en het kan dagen duren voordat ze zijn uitgewerkt. Kijk speciaal uit in openbaar vervoer en uitgaansgelegenheden, neem nooit drankjes, voedsel of sigaretten aan van vreemden. Ook het aannemen van flyers of het even vasthouden van een landkaart van een om hulp vragende voorbijganger kan een risico zijn.

Ondanks een verbeterde veiligheidssituatie op de doorgaande routes in Colombia komen overvallen door gewapende bendes op het busvervoer met enige regelmaat in het gehele land voor. Het zijn vooral de nachtbussen en in het bijzonder in het zuid-westen van het land die worden overvallen. Het reizen in nachtbussen wordt ontraden en de reiziger wordt geadviseerd vooraf bij lokale politie te informeren of een busroute veilig is.

Onveilige gebieden
In verband met aanwezigheid en activiteit van illegaal gewapende groeperingen zoals de FARC en de ELN worden alle reizen naar bepaalde gebieden ontraden; t.w. de grensgebieden met Venezuela, Panama en Ecuador, het zuiden en oosten van Meta, de regios Guaviare, Putumayo, Nariño (exclusief Pasto), Norte de Santander (exclusief Cucuta), Caqueta (exclusief Florencia, mits aangevlogen), Arauca en het Nationale Park La Macarena en omgeving.

Niet-essentiële reizen worden ontraden naar het noorden en westen van Meta (exclusief Villavicencio), Huila, Cauca (exclusief Popayán), het zuiden en westen van Valle del Cauca, Chocó, Bolivar, Sucre, Cesar, Antioquia en de Sierra Nevada de Santa Marta.

Een bezoek aan de toeristische gebieden zoals het koffiegebied (‘Eje cafetero’), Cartagena, Santa Marta, San Andrés, Provincia en Leticia levert geen veiligheidsrisico’s op indien de normale voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden. Dit geldt ook voor de rijkere wijken in de grote steden Bogotá, Medellín, Cali, Barranquilla, Popayán, Pasto en Villavicencio en de departementen Cundinamarca en Boyaca.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen