Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Chili

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies zijn de rubrieken 'Actualiteiten' en 'Zware criminaliteit' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 21 maart 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Sinds 14 februari 2012 wordt in de provincie Aysén in het zuiden van Chili gedemonstreerd door een beweging voor burgerrechten. Er zijn stakingen uitgebroken en een groot aantal wegen is geblokkeerd, met name in de provinciehoofdstad Coyhaique en omliggende gebieden. Hierdoor is ook de toegang tot regionale vliegvelden en havens beperkt of in het geheel niet mogelijk. Tevens is sprake van benzinetekorten die het openbaar vervoer en particulier verkeer ernstig belemmeren. Het is nog niet duidelijk wanneer de situatie zal zijn genormaliseerd. Reizigers naar de provincie Aysén wordt geadviseerd om zich te informeren over de laatste ontwikkelingen alvorens af te reizen.

In het uiterste noorden van Chili heeft plotselinge hevige regenval modderlawines veroorzaakt waardoor sommige wegen onbegaanbaar zijn geworden. Reizigers wordt geadviseerd de berichtgeving in de (lokale) media te volgen en zich te informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen.

Op 4 juni 2011 is een vulkaan van het vulkanencomplex Puyehue-Cordón Caulle in de XIV regio in het zuiden van Chili, op 988 km van Santiago, uitgebarsten. De vulkaan blijft echter met lagere intensiteit actief. U wordt geadviseerd waakzaamheid te betrachten in de gehele regio in verband met de regelmatig voorkomende vulkaanuitbarstingen.

Bij reizen in Chili wordt reizigers geadviseerd waakzaamheid te betrachten en demonstraties en samenscholingen te mijden (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

In Regio’s I, II, XII en XV bevinden zich nog steeds mijnenvelden (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen

Chili ligt in een zone met een hoog risico op aardbevingen. Voor informatie inzake aardbevingen ter plaatse wordt aangeraden de berichtgeving in de media te volgen, de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en – bij georganiseerde (toeristische) reizen – goed contact te houden met de touroperators. Nadere informatie over seismologische activiteiten in Chili kunt u vinden op de nationale website van Chili: www.onemi.cl. Indien u tijdens een aardbeving zich aan de kust bevindt, dan dient u alert te zijn op mogelijke tsunami’s die vaak na aardbevingen kunnen voorkomen.

Gezondheidssituatie
In geval van een ongeluk is medische hulp meestal niet snel ter plaatse. Er moet rekening worden gehouden met urenlange reistijden naar ziekenhuizen onder moeilijke omstandigheden. Niet alle ziekenhuizen kunnen de kwaliteit zorg bieden waaraan u in Nederland gewend bent.

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Chili wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

In tegenstelling tot Nederland kent Chili geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Chili seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Chili kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Chili geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Chili kunt u de website van de Nederlandse ambassade in Santiago raadplegen: http://chili.nlambassade.org/.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Op een aantal plaatsen met mooie uitzichten door het gehele land en in populaire wandelgebieden in Santiago, zoals Cerro San Cristobal, Cerro Santa Lucia en Cerro Manquehue zijn gevallen van diefstal en aanrandingen gemeld. Recentelijk hebben zich in zowel Santiago als in Valparaiso een aantal gewelddadige incidenten voorgedaan van rechtsextremisten (‘neo-nazi’s’) met een racistisch en homofoob karakter waarbij een aantal toeristen en een Chileen het slachtoffer zijn geworden. Ook in de populaire kustplaatsen Valparaiso en Viña del Mar wordt u geadviseerd waakzaamheid te betrachten.

U wordt geadviseerd persoonlijke bezittingen niet onbeheerd te laten, ’s avonds laat niet alleen te wandelen en te trachten zoveel mogelijk in gezelschap van anderen te reizen. Zakkenrollers zijn, zoals in de meeste grote steden actief op toeristische bestemmingen en in de metro’s.

Het aantal berichten over zogenaamde ‘spiked drinks” (drankjes waaraan ongemerkt drugs of andere middelen worden toegevoegd) neemt toe, met name in uitgaansgebieden rond de straten “Suecia” en “Bellavista” in Santiago.

Onveilige gebieden
In de Regio’s I, II en XV (in het grensgebied met Peru en Bolivia), alsmede in Regio XII (zuidelijk grensgebied met Argentinië) bevindt zich een aantal mijnenvelden. De mijnenvelden zijn meestal duidelijk aangegeven. Het komt echter voor dat borden en hekwerken door het weer of vandalisme zijn aangetast, vernield of verdwenen. In sommige gevallen grenzen de mijnenvelden onmiddellijk aan de snelweg. U dient er rekening mee te houden dat er zelfs mijnenvelden zijn gelegen in, door de overheid beschermde, natuurgebieden in de genoemde Regio’s. Het is raadzaam altijd van te voren bij de lokale autoriteiten na te gaan of er risico bestaat op landmijnen. Blijf op de duidelijk aangegeven paden en neem de waarschuwingsborden in acht.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen