Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Centraal-Afrikaanse Republiek

Alle reizen worden ontraden.

In dit reisadvies is de rubriek 'Algemeen'  gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 9 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In verband met de huidige instabiele situatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek worden alle reizen ontraden.

Algemeen
Gezondheidssituatie

Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in de Centraal-Afrikaanse Republiek seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in de Centraal-Afrikaanse Republiek geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake verblijf in de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt u geadviseerd zich te laten registreren bij de Nederlandse ambassade te Khartoum, Sudan (tel: +249 1 83471012, e-mail: kha-ca@minbuza.nl of via de website sudan.nlambassade.org.).

Er is op dit moment nog geen Honorair Consul voor de Centraal-Afrikaanse Republiek benoemd. 

Voor reisinformatie wordt voorts aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit
Er zijn georganiseerde bendes actief in met name de buitenwijken van de hoofdstad Bangui. Op wegen buiten Bangui moet men bedacht zijn op berovingen, waaronder carjacking, onder dwang van wapens.

Onveilige gebeiden
Alle reizen worden ontraden
naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Gewapende rebellengroeperingen opereren in het oosten en noorden van het land en er moet rekening worden gehouden met onder meer beroving, ontvoering (losgeld), verkrachtingen en doodslag. Het betreft meer specifiek de provincies Mbomou, Haut Mbomou (zuid-oosten) Bamingui-Bangoran en Vakaga (noord-oosten) Ouham Péndé, Ouham en Nana-Gribizi (westen) en Haute-Kotto.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen