Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Cambodja

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden.

In dit reisadvies zijn alle rubrieken gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 4 januari 2012

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Bij reizen in Cambodja worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey bij de grens met Thailand. In dit gebied blijft een risico bestaan op schermutselingen tussen de Cambodjaanse en Thaise legers (zie rubriek ‘Onveilige gebieden’).

Algemeen
Het regenseizoen duurt van juni tot november. Hevige regenval kan overstromingen en verkeersproblemen veroorzaken in deze periode. Met name laagvlaktes in de provincies Siem Reap, Kompong Thom en Kratie hebben dan te kampen met grote wateroverlast. Alvorens te reizen binnen Cambodja in deze periode wordt u geadviseerd u vooraf goed te laten informeren door uw reisbureau, hotel en/of de lokale autoriteiten of reizen nog mogelijk is. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Cambodja wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de volgende websites te raadplegen: www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws.

Net als in Nederland worden in Cambodja seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Cambodja kennen een zeer strikt vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Cambodja geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aangezien er geen Nederlandse ambassade in Cambodja is gevestigd, kunnen Nederlanders zich tot de Britse ambassade in Phnom Penh wenden voor consulaire bijstand.

British Embassy
27-29 Street 75
Sangkat Srah Chak
Khan Daun Penh
Telephone: + 855 (0) 23 428153
Fax: + 855 (0) 23 427125
Email: britemb@online.com.kh
Website: www.ukincambodia.fco.gov.uk/en/

De Nederlandse ambassade is gevestigd in Bangkok - Thailand - 15 Soi Tonson, Ploenchit Road, Bangkok, tel: +66 (0)2 3095200. Email: ban-ca@minbuza.nl of http://thailand.nlambassade.org.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Geadviseerd wordt waakzaamheid te betrachten in de traditionele toeristische gebieden, met name in Phnom Penh en omgeving, Sihanoukville en Siem Reap. In deze gebieden komt zakkenrollerij en het zogenaamde ‘bagsnatchen’ voor, waarbij vanaf een voorbijrijdende motor geprobeerd wordt een schoudertas af te pakken. De berovingen vinden zowel overdag als ’s nachts plaats. Wanneer men slachtoffer wordt van een (gewapende) berovingen wordt geadviseerd geen weerstand te bieden.

Onveilige gebieden
Naar aanleiding van de spanningen tussen Cambodja en Thailand over de internationale begrenzing tussen beide landen rondom de Preah Vihear tempel en de Ta Krabei en Ta Moan tempels worden niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden ontraden, te weten naar de provincies Preah Vihear en Oddar Meanchey bij de grens met Thailand.

Begin februari 2011 braken in het gebied rondom Preah Vihear gevechten uit tussen de Thaise en Cambodjaanse legers, waarbij zowel burgers als militairen zijn omgekomen. Eind mei 2011 hebben ook gevechten plaatsgevonden rondom de Ta Krabei en Ta Moan tempels, waarbij aan beide kanten wederom een aantal doden zijn gevallen. De situatie blijft gespannen, hoewel onderhandelingen tussen beide landen voortduren.

Op het platteland, en vooral in de grensgebieden, liggen nog onontplofte explosieven en landmijnen. Het is raadzaam aanwijzingen op waarschuwingsborden strikt in acht te nemen.

 

 

 

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen