Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Belize

Waakzaamheid betrachten.

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en zijn de rubrieken 'Actualiteiten', 'Algemeen' en 'Terrorisme' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 10 januari 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
In verband met gewelddadige activiteiten die ook tegen toeristen hebben plaatsgevonden wordt reizigers geadviseerd in het hele land waakzaam te betrachten (zie rubriek ‘Zware criminaliteit’).

Reizigers wordt geadviseerd demonstraties en samenscholingen te mijden.

Algemeen
Bij de grensovergang tussen Belize en Mexico komt het regelmatig voor dat reizigers door migratieambtenaren gevraagd wordt om ‘een boete’ te voldoen. Dit komt willekeurig voor en kan van alles betreffen. Veelal gebeurt dit aan de Mexicaanse zijde van de grens. Het betreft vaak reizigers – veelal vrouwen – die alleen reizen. Reizigers wordt aangeraden zich goed te (laten) informeren wat de normale tarieven zijn om de grens te mogen oversteken.

In Belize kunnen van juni tot november tropische stormen en orkanen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website www.tropicalstormrisk.com of www.nhc.noaa.gov.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Belize wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In tegenstelling tot Nederland kent Belize geen gedoogbeleid met betrekking tot drugs. Handel in en gebruik en/of bezit van verdovende middelen (soft- en hard drugs) is geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl

Net als in Nederland worden in Belize seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Belize kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Belize geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Voor aanvullende informatie inzake een verblijf in Belize wordt u verwezen naar de website van de Nederlandse ambassade te Mexico te Mexico stad: www.paisesbajos.com.mx/

Voor reisinformatie wordt u aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Zware criminaliteit
In Belize vinden regelmatig geweldsmisdrijven plaats, zoals gewapende berovingen en verkrachtingen door bendes. In en rond de afgelegen dichtbeboste gebieden, maar ook nabij toeristencentra, opereren criminele bendes, die betrokken zijn bij gewelddadige overvallen en verkrachtingen, gericht tegen toeristen. Berovingen van toeristen vinden ook plaats in en rond Belize City en andere stedelijke toeristencentra. Dit gebeurt zowel overdag als ’s nachts. U wordt aangeraden onverlichte straten te vermijden, na zonsondergang niet de straat op te gaan, uw waardevolle bezittingen uit het zicht te houden en geen sieraden te dragen. Aangeraden wordt niet alleen, maar bij voorkeur in groepen te reizen en uitsluitend goed gekwalificeerde gidsen te gebruiken als u zich buiten de toeristencentra begeeft.

Bij aangifte van een misdrijf bij de politie wordt een verklaring afgenomen en vervolgens een onderzoek ingesteld. Het onderzoek kan een aantal weken in beslag nemen. Tegen betaling van een klein bedrag kunt u te allen tijde een kopie van het politierapport verkrijgen bij de belangrijkste politiebureaus: Corozal, Orange Walk, Belize City, San Pedro, Belmopan, San Ignacio, Benque Viejo, Dangriga en Punta Gorda, ongeacht bij welk politiebureau u de verklaring heeft afgelegd.

Terrorisme
U dient zich bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Onveilige gebieden
U wordt aangeraden waakzaam te zijn in het grensgebied tussen Belize en Guatemala, omdat beide landen in een grensdispuut verwikkeld zijn. Bij het oversteken van de grens, wordt u aangeraden uitsluitend de officieel erkende grensovergangen te gebruiken. Zie verder rubriek ‘Zware criminaliteit’.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen