Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Belarus (Wit-Rusland)

Geen bijzondere veiligheidsrisico's.

In dit reisadvies is de rubriek 'Samenvatting' verwijderd en de rubriek 'Algemeen' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 10 juni 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten

Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen in Belarus.

Algemeen
Belarus is in 1986 zwaar getroffen door de Tsjernobyl-ramp, net over de grens in Oekraïne. Het risico van radioactieve besmetting is momenteel echter verwaarloosbaar, behalve in de afgeschermde gebieden in de omgeving van de plek van het ongeluk in het zuiden en oosten van het land.

Belarus kent een autoritair regime dat weinig tolerantie aan de dag legt voor leden dan wel sympathisanten van de oppositie. Het kan dan ook gebeuren dat vreedzame demonstraties hardhandig door de ordediensten worden beëindigd en de deelnemers worden opgepakt. U wordt geadviseerd dit soort demonstraties te mijden.

Het maken van foto’s van militaire objecten en gebouwen, en overheidsgebouwen in het algemeen, wordt ten sterkste ontraden.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Belarus wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

In Belarus is handel in, gebruik van en in het bezit hebben van verdovende middelen (soft- en hard drugs) geheel verboden en leidt tot hoge straffen. Meer informatie kunt u vinden op website: www.drugssmokkel.nl.

Net als in Nederland worden in Belarus seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Belarus kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Belarus geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Belarus kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade te Polen in Warschau www.nlembassy.pl.

Voor algemene reisinformatie wordt aangeraden www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
U dient zich echter bewust te zijn van het wereldwijde verhoogde risico van terroristische aanslagen op doelen waar veel buitenlanders samenkomen.

Zware criminaliteit
Momenteel geen bijzonderheden.

Onveilige gebieden
Momenteel geen bijzonderheden.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen