Veiligebestemmingen.nl

Hier ziet u in één oogopslag, op een handige wereldkaart, welke landen als veilig worden beschouwd om naartoe te reizen, en welke landen u beter niet kunt bezoeken op het moment. Zo bent u verzekerd van een zorgeloze vakantie, zonder het risico op geweld.

Deze reisadviezen worden eens per dag van het Ministerie van Buitenlandse Zaken gehaald. Klik op een land om meer informatie over de toestand in dat land te lezen.

Veiligebestemmingen.nl is op geen enkele wijze geliëerd aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tevens zijn wij niet aansprakelijk voor mogelijke problemen veroorzaakt door informatie op deze site! Dit is slechts bedoeld als een handig hulpmiddel. Gebruik altijd uw gezond verstand bij het plannen van uw reis en tijdens de reis zelf.


Reisadvies Australië

Geen bijzondere veiligheidsrisico's.

In dit reisadvies is de rubriek 'Actualiteiten' gewijzigd.

Laatst gewijzigd op 21 juni 2011

Nog steeds geldig op 24 oktober 2012

Actualiteiten
Er zijn momenteel geen bijzondere veiligheidsrisico’s verbonden aan reizen in Australië.

Algemeen
In Australië kunnen van november tot en met april tropische cyclonen voorkomen. U wordt geadviseerd gedurende deze periode de berichtgeving in de media te volgen en u goed te laten informeren over de situatie ter plaatse alvorens af te reizen. Bij calamiteiten dient u onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de lokale autoriteiten op te volgen en - bij georganiseerde (toeristische) reizen - goed contact te houden met de touroperators. Meer informatie vindt u op de website van de Humanitarian Early Warning Service: http://www.hewsweb.org/storms of op de website van het lokale Meteorological Office: http://www.met.gov.fj of http://severe.worldweather.org/

Buiten de lokale radio- en televisiestations verstrekt het Australische bureau voor de meteorologie informatie via de website: www.bom.gov.au.

Vooral in het bosbrandseizoen (oktober tot en met maart) kan de veiligheidssituatie erg snel veranderen. U wordt geadviseerd om lokale radio- en televisie nieuwsbulletins te volgen en bij twijfel de lokale brandweer of politie te bellen voor verdere informatie.
Tevens staan de volgende websites ter beschikking:
voor Victoria: www.cfa.vic.gov.au,
voor Tasmanië: www.fire.tas.gov.au,
voor New South Wales: www.rfs.nsw.gov.au
en voor Queensland: www.fire.qld.gov.au.

Door de uitgestrektheid van Australië is het gebruik van mobiele telefoons in vele gebieden (zelfs in steden) soms niet mogelijk. Satelliettelefoons kunnen uitkomst bieden. Ook kunnen in het achterland gedurende het (sub-) tropische regenseizoen zeer grote gebieden van de buitenwereld afgesloten worden, omdat wegen onbegaanbaar zijn. Deze situaties kunnen verrassend snel ontstaan.

Gezondheidssituatie
Voor informatie over epidemieën of over eventuele benodigde vaccinaties, preventie, symptomen en behandeling van diverse ziekten in Australië wordt u geadviseerd contact op te nemen met uw plaatselijke GGD, reiskliniek of bijvoorbeeld de websites www.lcr.nl, www.who.int, www.rivm.nl of www.rijksoverheid.nl/ministeries/vws te raadplegen.

Net als in Nederland worden in Australië seksuele contacten met minderjarigen aangemerkt als een ernstig strafbaar feit. De autoriteiten van Australië kennen een zeer stringent vervolgingsbeleid; bij een veroordeling hiervoor worden (zware) straffen opgelegd. Los van bestraffing in Australië geldt dat men (ook) voor in het buitenland begane misdaden op het gebied van kinderseks in Nederland strafrechtelijk vervolgd kan worden.

Aanvullende informatie inzake een verblijf in Australië kunt u vinden op de website van de Nederlandse ambassade in Canberra: australie.nlambassade.org.

Voor algemene reistips wordt u geadviseerd www.wijsopreis.nl te raadplegen.

Terrorisme
In Australië bestaat een alarmsysteem voor terrorisme. De adviezen variëren van hoge naar lage ‘alert’ niveaus. U kunt het huidige niveau vinden op de volgende website: www.ag.gov.au.

U dient rekening te houden met het feit dat er wereldwijd een terrorismedreiging bestaat, welke zich voornamelijk richt op civiele doelen, die vaak door buitenlanders worden bezocht.

Zware criminaliteit
Reizigers worden gewaarschuwd te letten op persoonlijke veiligheid en waardevolle spullen. Vooral in de grote steden kunnen autodiefstal, straatcriminaliteit en berovingen voorkomen waarbij steeds vaker gebruik gemaakt wordt van wapens.

Onveilige gebieden
Zie de rubriek ' Actualiteiten'.

Bekijk deze informatie op de site van het ministerie Klik op een land om hier een gedetailleerd reisadvies te zien.

Reisadviezen voor andere landen